Bunkry na jižní Moravě jsou na prodej, levně je ale nekoupíte

Znojemsko - Ve Vranově nad Dyjí se dnes konala prohlídka bunkrů lehkého opevnění vybudovaných před druhou světovou válkou. Nepořádali ji ovšem nadšenci z klubu vojenské historie, ale samotné ministerstvo obrany. To se totiž snaží nevyužívané objekty prodat. Zájemci o koupi takzvaných řopíků se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, v jakém stavu se opevnění nachází.

Železobetonová hráz chránící mladé Československo před nebezpečím nacismu, poté symbol možná předčasně opuštěných hranic a dnes nepotřebný majetek, kterého se chce ministerstvo obrany zbavit - to je ve stručnosti historie československého opevnění. Díky prodeji bunkrů soukromým osobám by se mohla začít psát nová, radostnější část příběhu předválečného opevnění. Jakékoliv úvahy o šťastném konci jsou ale zatím předčasné. Většinou k pevnůstkám ani nevede žádná přístupová cesta, jsou ve špatném technickém stavu, a navíc je cena, kterou ministerstvo za řopíky požaduje, poměrně vysoká. Za bunkry u Vratěnína by zájemce zaplatil od dvou set do tří set tisíc korun a za ty vranovské více než sto tisíc. Resort obrany sice slibuje, že v případě malého zájmu cenu v dalších kolech sníží, ale ani to podle vranovského starosty Lubomíra Vedry (ČSSD) nestačí. „Ta cena je nehorázná. Když se dívám zpětně na historii, tak některé objekty byly převáděny bezplatně. Nevím, kde na takové odhadní ceny ministerstvo přišlo,“ uvedl Vedra. O výši odhadních cen hovoří i fakt, že se včera ve Vratěníně ani dnes ve Vranově neobjevil žádný zájemce o koupi řopíku.

  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440549.jpg
  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440547.jpg
  • Opevnění Československa zdroj: opevneni.cz http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440551.jpg
  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440548.jpg
  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440546.jpg
  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440545.jpg
  • Řopík na prodej zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4406/440544.jpg

Co je to řopík

Řopík je lidový název pro železobetonový odolný objekt lehkého opevnění, vzor 37. Budoval se v druhé polovině třicátých let. Název byl odvozen ze zkratky ŘOP (Ředitelství opevňovacích prací). ŘOP výstavbu řídilo a zadávalo externím stavebním firmám. Z původně plánovaných více než patnácti tisíc řopíků jich bylo vybodováno a osazeno technikou přibližně deset tisíc. Na jižní Moravě je v současnosti zaevidováno 1 471 objektů lehkého opevnění (vzor 36 a vzor 37) a 6 objektů těžkého opevnění, takzvaných pěchotních srubů.

zdroj: wikipedia.org, ropiky.net

Přímo ve Vranově přitom funguje pevnostní muzeum, které již tři objekty opravilo a uvedlo do stavu, ve kterém sloužily za první republiky. Vranovské družení přátel vojenské historie by o některé objekty zájem mělo, ale současná cena je pro ně neřešitelný problém. „Zájem samozřejmě máme, ale podmínky ministerstva obrany jsou pro nás nepřijatelné, protože to děláme ve svém volném čase a ze svých peněz. Akceptovali bychom cenu kolem dvaceti až třiceti tisíci korun,“ uvedl předseda klubu československého opevnění ve Vranově, Martin Černý. Zájemců o koupi bunkru by ale mohlo být ještě více. Na jihu Moravy totiž kromě toho vranovského fungují ještě další tři muzea československého opevnění a několik samostatných zrekonstruovaných pevnůstek. V nedávné době se také podařilo prodat bunkry na Lednicku, v okolí Pohořelic nebo u Mikulova. Podle zástupce vojenské ubytovací a stavební správy Tomáše Fialy noví majitelé většinou používají bunkry pro muzejní účely nebo například jako sklady.

Tomáš Fiala k bunkrům na prodej (zdroj: ČT24)

Kam za bunkry na jižní Moravě

Pevnostní muzeum Vranov - Lehký objekt vz. 37 E v areálu čs. opevnění ve Vranově nad Dyjí. Byl zrekonstruován do stavu z roku 1938, s lafetací, periskopem, granátovým skluzem, včetně výzbroje a výstroje osádky. Druhý objekt muzea je zrekonstruován do období studené války, konkrétně jde o rok 1960, kdy bylo opevnění znovu aktivováno proti západnímu „imperialistickému“ bloku.

Areál československého opevnění Šatov - V blízkosti obce Šatov se nachází tři pěchotní sruby - Zahrada, Úvoz a Zatáčka. Během války byly objekty zbaveny střílen, po válce však byly opraveny, vybaveny a sloužily armádě až do roku 1999. Na jaře 2005 byl veřejnosti zpřístupněn objekt Zahrada. Kromě toho byla vybudována naučná stezka, která prochází nejen kolem dalších dvou pěchotních srubů, ale míjí i řadu lehkých objektů čs. opevnění.

Minimuzeum československého opevnění 1935 - 1938 - Areál se skládá ze dvou objektů lehkého opevnění (vzor 37) vybudovaných v roce 1938. Jeden objekt je postupně rekonstruován do plánované podoby, které by pravděpodobně, nebýt Mnichova 1938, dosáhl. V druhém objektu je postupně zřizována expozice poválečné reaktivace opevnění.

Muzeum československého opevnění 1938 ve Slupi u Znojma - Objekt lehkého opevnění, vz. 37, A-160, který je rekonstruován do stavu odpovídajícímu mobilizaci roku 1938. V muzeu je možné zhlédnout tzv. „postavení těžkého kulometu proti letadlům“, které je osazeno kulometem Schwarzlose (vz. 7/24). O několik metrů dál je v „nástavbě“ stabilně umístěna výstava modelů opevnění zastoupených mj. pěchotním srubem MJ-S2 Úvoz, který znázorňuje stav ze září 1938, tedy těsně po betonáži. Zbraně dnes již zrušené pohraniční stráže a další trojrozměrné exponáty uzavírají celou ukázku.