Festival Masters of Rock znovu zvažuje odchod z Vizovic

Vizovice – Pořadatelé jednoho z nejnavštěvovanějších českých festivalů Masters of Rock hrozí, že opustí Vizovice. Vedení města požaduje za pořádání akce 200 tisíc korun, organizátoři tvrdí, že tak vysokou částku nejsou schopni zaplatit. Pokud se s městem nedohodnou, příští rok se metalový festival konat nebude. Spor o peníze ohrozil oblíbenou akci už v roce 2010.

Masters of Rock je s Vizovicemi spojený už více než deset let. Letos tam možná milovníci metalu zamíří naposledy. Důvodem je přetahovaná o peníze mezi městem a organizátory. Zastupitelé v prosinci schválili novou vyhlášku, podle které mají organizátoři festivalu odvést městu poplatek 200 tisíc korun. Dosud přitom platili polovinu, částku považují za přehnaně vysokou.

Na dnešním jednání zastupitelstva zástupci pořádající agentury neskrývali rozčarování nad postojem města. Avizovali, že pokud město vyhlášku nezmění, letos zažijí Vizovice metalový festival naposledy. Pak se akce přestěhuje do jiného města. Případné stěhování se v žádném případě nedotkne letošního ročníku.

Starosta Roman Persun dnes navrhl revokaci rozhodnutí, o zvýšení poplatků, zastupitelé o ní budou jednat nebo možná i hlasovat na dalších jednáních, pravděpodobně už 11. března.

O výši poplatku se Vizovice přely s pořadateli už v roce 2010

Vášně mezi oběma stranami poprvé vygradovaly v roce 2010, kdy zastupitelé požadovali deset procent z hrubých tržeb festivalu – tedy 250 tisíc korun. Pořadatelé do té doby platili 50 tisíc korun. Nakonec se dohodli na kompromisní částce 100 tisíc.

Už tehdy pořádající agentura vyhrožovala, že festival přestěhuje jinam. Tenkrát se zvažovalo, že novým dějištěm Masters of Rock by se mohly stát Otrokovice, Holešov nebo Kunovice. Několik set obyvatel Vizovic pořadatele navíc podpořilo svým podpisem na petici, která s odchodem festivalu nesouhlasila. „Většina lidí ve Vizovicích se naučila s festivalem žít, jsou si vědomi, co festival přináší ekonomicky pro město,“ vysvětlil ředitel pořádající agentury Jiří Daron. Z Masters of Rock žije místní fotbalový stadion, vizovický zámek, ale také střední odborné učiliště. Tam všude totiž bývají návštěvníci festivalu za poplatek ubytováni. Turisté během festivalu ve městě utratí zhruba čtyřicet milionů korun.