Přibývá odhalení šikany, učitelé a odborníci sází na prevenci

Jižní Morava - Počet odhalených případů šikany na jihu Moravy rapidně narůstá. Především díky prevenci se podařilo učitelům a psychologickým poradcům odkrýt vyšší počet skrytých útoků zákeřné šikany. Jen v minulém školním roce se s ní potýkalo na tisíc jihomoravských studentů.

Za poslední rok se počet šikanovaných na jihomoravských základních a středních školách zvýšil o třetinu. Aby se podařilo odhalit šikanu co nejdříve, je důležitá především prevence. „Trend se opravdu pohybuje tak, že i učitelé jsou informovánia proškolováni. Učí se rozeznávat, co je a co není šikana, aby tomu mohli zabránit v prvopočátku,“ řekla Lenka Skácelová z Poradenského centra Brno.

Současným problémem je tzv. kyberšikana, kdy se násilí agresora vůči jeho oběti přesouvá na internet a sociální sítě. „Kyberšikana je nebezpečnější v tom, že je mimo školní prostředí. Člověk ji tak může realizovat z počítače svého kamaráda nebo si založí mailovou adresu, takže je to obtížně dohledatelné,“ popisuje úskalí internetového násilí Skácelová.

Agresivní chování se objevuje u stále mladších dětí. Kvůli nízkému věku násilníků se případ většinou ani nedostane na policii. „Protože šikana se vyskytuje zejména mezi školáky, tak v řadě případů vůbec nedojde k trestnímu stíhání, protože se jedná o děti mladší patnácti let, které nejsou trestně odpovědné,“ upozornila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Výskyt šikany na základních a středních školách v Jihomoravském kraji

          vyloučení z kolektivu   psychická šikana   fyzická šikana    lynčování        celkem

2010-2011     289                        283                   112                7                 691
2011-2012     402                        393                   197               10               1002

Šikana se v minulosti objevila například také na základní škole ve Velké nad Veličkou, kde byl žák osmé třídy vystavený násilí ze strany agresivního spolužáka. Po sérii útoků, kdy spolužák chlapce bil, škrtil i fackoval, přijala škola řadu preventivních opatření. Díky tomu se už případ neopakoval. „Snažíme se kromě standardních prvků zapojovat i pedagogicko-psychologické poradny a další centra včetně psychologů, kteří jezdí do školy a spolupracují s rodiči,“ pochvaluje si novou spolupráci ředitel školy František Frýdecký.

V roce 2009 se s šikanou potýkali na základní škole ve Velké nad Veličkou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Šikana je největším problémem škol

Mezi patologické jevy v oblasti vzdělávání se řadí také kriminalita, gamblerství, týrání či zneužívání dětí apod. Nejvíce případů přesto souvisí s šikanou. Té se více daří na základních školách. Na středních školách je jí několikanásobně méně. Ve školním roce 2011/2012 se školy potýkaly také se záškoláctvím.

Odhalit šikanu někdy nemusí být snadné. Oběť se stydí se svými problémy svěřit dokonce i nejbližším. „Kluk došel ze školy a řekl, že spadl na schodech. Přišel, hlavu měl jak balón - hrůza,“ zavzpomínala babička šikanovaného chlapce z Velké nad Veličkou. I odborníci varují, že spoléhat se na doznání šikanovaného nelze. „Pro oběť je velké ponížení zveřejnit: Já jsem vyloučený z třídního kolektivu,“ připustila Skácelová.

Vydáno pod