Štědrý den: Větší radost je dávat než brát

Praha/Brno - Dnes je Štědrý den, začínají Vánoce. Většina z nás má již nakoupené vánoční dárky a předvánoční shon se mění v klid a pohodu. Pro jiné mohou být ovšem Vánoce velmi tíživým obdobím – lidé bez domova mají totiž jiné starosti, než jaký koupí dárek. Trápí je nejen mrazivé počasí, ale často taky samota. Pro mnohé z nich je dárek už jen to, že mají možnost strávit večer v teple a dostanou teplé jídlo.

Štědrý den je dnes, ať chceme či nechceme, především spojený s dárky. Toto komerční pojetí Vánoc je často terčem kritiky. Nicméně katolický kněz a teolog Tomáš Halík považuje za chvályhodné, že si lidé chtějí vzájemně udělat radost. „Problém zůstává tam, kde Vánoce zůstávají u těch materiálních věcí a ztrácí se tak to, co má být hlavním smyslem Vánoc – z lidí má vyzařovat láska a pohoda,“ řekl Halík v Událostech ČT.

Lidé se podle Halíka mají učit tomu a mají tomu učit i své děti, že „větší radost dává dávat než brát a že největší radost nastává tehdy, když děláme radost druhým lidem“.

Teolog Tomáš Halík:

„Pokud někdo umí rozjímat, pak bych doporučil, aby lidé přemýšleli o tom, jehož narození v tyto dny slavíme, čím je pro ně. Jestli ten vztah k Ježíši Nazaretskému zůstává jen na té dětinské úrovni - je to jakési bambino, které dává dárky pod stromeček, anebo jestli tato postava s člověkem roste a jestli je pro nás také tím dospělým člověkem, který nebyl pro nás jen učitelem morálky. Ale byl i učitelem lásky, obětavé lásky, nesobecké lásky. A tohle je hodnota, kterou naše společnost velmi potřebuje.“

Čas vánoční přes všechnu komerci, jíž jsou plná média, je pro většinu lidí neodmyslitelně spojen s rodinnou pohodou a klidem a s půlnočními mšemi. Chodí na ně často i ti, kteří nejsou praktikující věřící. Půlnoční se konají v předvečer svátku Narození Páně neboli Božího hodu vánočního. V Praze budou nejen v češtině, ale někde se pro zahraniční návštěvníky mše o půlnoci nebo v jinou hodinu bude konat i v cizím jazyce.

Kam na půlnoční?

V Brně se první štědrovečerní bohoslužby budou sloužit už odpoledne. Lidé mohou v 16 hodin zamířit například do katedrály na Petrově, kde se později bude konat i tradiční půlnoční bohoslužba. Štědrovečerní bohoslužby ale nabízí i řada dalších kostelů, jejich přehled i s časy bohoslužeb připravilo Biskupství brněnské.

O Vánocích zajde do kostela asi třetina lidí

Podle posledního sčítání lidu je v Česku bez náboženské víry víc než tři a půl milionu lidí, skoro pět milionů své vyznání nebo víru v dotazníku neuvedlo. Přesto si ale o Vánocích najde cestu do kostela – na půlnoční mši – asi třetina lidí.

V Česku se taky pravidelně dodržují tradiční vánoční zvyky. Skoro 80 procent lidí má doma adventní věnec, přes 60 procent věší jmelí, skoro v polovině domácností se na Štědrý den rozkrajují jablka a zpívají koledy. A přes deset procent lidí si nosí domů betlémské světlo.