Obyvatele Bystrce už šestý den trápí kvalita vody

Brno - Nalít si sklenici čiré vody, to je pro některé obyvatele brněnské městské části Bystrc téměř nesplnitelný sen. Voda ve čtrnácti ulicích není pitná, a dokonce není vhodná ani k mytí. Místní si musí pro vodu chodit do přistavených cisteren. Špinavá voda přitom může poškodit i některé spotřebiče.

Za šestidenní odstávkou vody v Bystrci stojí oprava vodojemu. Při rutinní údržbě zaměstnanci Brněnských vodáren a kanalizací nahnali vodu do potrubí pod jiným tlakem, a ještě v opačném směru. V potrubí se tak rozvířily usazeniny, které zakalily vodu. Ta následně přestala splňovat kritéria pro označení pitná voda.

V Bystrci odpouští kalnou vodu (No Comment) (zdroj: ČT24)

„Sami jsme nemile překvapeni tím, co se stalo. Za posledních dvacet let takový stav nepamatuji,“ přiznal generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška. Podle obyvatel Bystrce je vodárenská společnost o případných problémech včas neinformovala, takže místní neměli možnost se na zákal vody připravit. „Když jsem si napouštěl vodu do skleničky, tak se dole udělalo půl centimetru usazeniny, byla to vyloženě blátivá voda,“ popsal svůj zážitek Stanislav Krejčí z Bystrce.

  • Kalná voda může poškodit i vodovodní baterie zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414983.jpg
  • Už od čtvrtka je část Bystrce bez vody zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4150/414982.jpg
  • Pro pitnou vodu musí chodit místní do cisteren. Ta z kohoutku není vhodná ani na mytí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4149/414900.jpg
  • Pracovníci vodáren musí kalnou vodu upouštět zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4149/414897.jpg

Problémy s vodou začaly v Bystrci už minulý čtvrtek, přesto vodárny doufají, že se jim podaří veškeré nedostatky odstranit v nejbližších dnech. Na svých stránkách aktuálně žádají obyvatele o spolupráci. Ti mají odpouštět vodu, která zůstala ve vodovodních přípojkách. K tomuto účelu ale mají Bystrčané užívat jen umyvadla či vany, odpouštění vody splachováním toalet Brněnské vodárny a kanalizace nedoporučují.

Kde najdou Bystrčané náhradní vodu?

Brněnské vodárny a kanalizace poskytují náhradní zdroj vody pomocí cisteren v pěti ulicích:

  • Jakuba Obrovského
  • Heyrovského
  • Vondrákova
  • Přístavní
  • Nad Kašnou

Nepitná voda sužuje čtrnáct bystrckých ulic, především starší zástavbu. Pro vodu z cisteren tak musí chodit například obyvatelé ulic Živného, Jakuba Obrovského, Heyrovského nebo Joukalova. Brněnské vodárny a kanalizace ale plánují nabídnout místním kompenzaci - za inkriminované období jim poskytnou slevu na poplatcích za vodné.

Brněnské vodárny a kanalizace žádají o spolupráci

Vzhledem k tomu, že v průběhu dnešního dne, tj. 20.11.2012, došlo k významnému  zlepšení kvality vody, dovolujeme si naše zákazníky v postižené oblasti požádat o spolupráci. Pro odstranění závadné vody je vhodné  demontovat  sítka na  výtokových ventilech – bateriích umyvadel či van a provést odpuštění vody, která je naakumulovaná ve vodovodní přípojce a ve vnitřním vodovodu Vaší nemovitosti. Doporučujeme Vám provádět toto opatření na co nejvzdálenějším kohoutku (nebo i více) a odpouštět  pouze   studenou   vodu.

Nedoporučuje se odpouštět vodu přes splachovací zařízení WC.

Děkujeme za spolupráci a ještě jednou se omlouváme se za způsobené nepříjemnosti 

Brněnské vodárny a kanalizace

Problémy s nepitnou vodou se dotkly i bystrckých podnikatelů. Kalná voda totiž zanáší jejich spotřebiče. Někteří z nich teď musí vyčistit své kávovary, myčky nebo ledovače a odstranit z nich usazený vodní kámen. „Zrovna jsme namontovali nový kotel za několik desítek tisíc, takže je to docela problém,“ vysvětlil svou situaci Krejčí. Pokud zakalená voda způsobila lidem škody na majetku, například na kotlech, mohou se obrátit přímo na Brněnské vodárny a kanalizace, které jsou pro podobné situace pojištěné.