Nivnice se rozloučila se zesnulými kamarádkami. Nadace pro jejich rodiny uspořádala sbírku

Lopeník (Uherskobrodsko) – Rodina, kamarádi i známí se v Nivnici rozloučili se dvěma dívkami, které tragicky zahynuly na závodech rallye v Lopeníku. Smutečního obřadu se podle odhadů účastnilo více než tisíc lidí. Pohřeb dvou sester z Lopeníku se koná v sobotu. Nadace Adra, okolní obce i základní škola, kterou nejmladší z dívek navštěvovala, mezitím pro rodiny pořádají sbírku.

Na místě tragédie v Lopeníku stále plápolají svíčky, lidé tam celý týden přinášejí fotografie, lístky se vzkazy, květiny i plyšové hračky. Tragédie neotřásla jen oběma obcemi, odkud zesnulé dívky ve věku od sedmi do devatenácti pocházely, ale i širokým okolím.

Právě proto se obce Lopeník, Bystřice pod Lopeníkem, Březová, Nivnice a Uherský Brod rozhodly pro jejich rodiny uspořádat sbírku. Protože ale získání povolení může trvat několik týdnů, spojila se pětice obcí s nadací ADRA. „Nejde jen o finanční pomoc, chceme tímto také vyjádřit solidaritu rodinám obětí v jejich velmi těžké životní situaci,“ řekl regionální koordinátor pomoci organizace ADRA Josef Koláček.

Sbírka

Pomoci lze přispěním jakékoliv částky do pokladničky na podatelně Městského úřadu Uherský Brod nebo na účet 9427 9427/0300, variabilní symbol 880. Sbírka bude trvat do 15. prosince 2012.

Nehoda v Lopeníku získala neblahé prvenství nejtragičtějšího závodu v historii tuzemské rallye. Závodní vůz bratrů Bartončíkových vyjel doleva ze silnice do míst u domu, kde stály dívky. Nejdříve srazil poblíž hromady dřeva dvě z nich, otřel se o betonový sloup a asi o 50 metrů dále u plotu smetl i další dívky. „Bylo to strašně rychlé, neměly šanci utéct. Viděli jsme auto z našeho domu naproti. Nenapadlo by nás, že to jsou naše děcka,“ líčila matka obětí.

Policie i nadále hledá svědky tragické nehody. Zatím se jich přihlásilo pět. Žádné fotografie nebo videa ale prozatím vyšetřovatelé od návštěvníků nezískali.