Slušovická rallye se nepojede. Svaz zrušil závody kvůli smrti čtyř dívek

Praha/Slušovice – Dva zbývající letošní závody rallye se nepojedou. Rozhodl o tom na mimořádném zasedání Svaz rally. Zrušení se týká Pražského rallyesprintu a Mikuláš Rallyesprintu Slušovice. Krok svazu je reakcí na víkendovou tragédii na rallye v Lopeníku, kde zemřely čtyři dívky ve věku od sedmi do dvaceti let.

Mikulášská rallye měla být pomyslnou tečkou za letošní závodní sezónou. Organizátoři trať v průběhu let zabezpečovali a letos nabídli komisařům maximální ústupek – oblíbenou lesní rychlostní zkoušku Držková chtěli odjet bez účasti diváků. Ani to ale Svaz rally nepřesvědčilo a oba zbývající podniky letošní sezóny se rozhodl zrušit.

Organizátoři sice počítají ztráty, ale s nadějí vyhlížejí novou sezónu. Stejně precizně jako slušovickou rallye chtějí připravit i jarní závod v nedaleké Podkopné Lhotě. Tragédie v Lopeníku ale ochotu obcí hostit takové podniky změnila. „Víme to, že už o tom nebudou rozhodovat zastupitelstva nebo starostové, ale referenda obyvatel. Teď to vypadá, že nás do vesnic pustí asi horko těžko,“ myslí si ředitel Mikuláš Rallyesprintu Slušovice Josef Minařík.

Jezdci se za nehodu omluvili

Příčina tragické nehody na víkendové rallye v Lopeníku zatím není jasná. Podle posádky mohl nehodu působit vítr, který auto na horizontu nadzvedl. „Je to jedna z možných příčin, jednu konkrétní ale neznám. Nejsem žádný amatér, závodů se účastním 12 let. Musí se prozkoumat stav vozidla, jestli to nebyla technická závada,“ uvedl navigátor Josef Bartončík.

Rozhovor s Josefem Bartončíkem (zdroj: ČT24)

V letošním roce na českých tratích a v jejich okolí již zemřelo sedm lidí, mezi kterými byli spolujezdci i diváci. Nejtragičtější nehoda se stala v sobotu, kdy zemřely čtyři dívky. Přitom už po předchozí nehodě, jež předčasně ukončila zlínskou Barum rallye, se Autoklub snažil bezpečnost výrazně zvýšit.

Vydáno pod