Moravský Krumlov přemýšlí, čím příští rok přiláká více turistů

Moravský Krumlov - Ač s mizivým turistickým účtem za letošní rok Moravský Krumlov počítal, prázdné restaurace i skutečná čísla sečtená po sezoně mluví za vše. Vedení tamní radnice proto vymýšlí nová lákadla, která by ospalému městu navrátila život, a hlavně návštěvníky. Brzy by měla začít rekonstrukce zámku.

Ještě před zimou najeli do centra Moravského Krumlova bagry. Koupaliště mělo město naposledy za první republiky, po válce už po tomto druhu letní zábavy místní volali marně – až doteď. Už v červnu příštího roku totiž nové bazény za 22 milionů přivítají první návštěvníky.

„Bude to klasické koupaliště pro městečko se šesti tisíci obyvateli - 25 metrů dlouhý, deset metrů široký plavecký bazén, k tomu dětské brouzdaliště a dětský koutek. Teď se začíná koupaliště budovat. Otevřené by mělo být v červnu 2013,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Město ale pořád doufá, že největším lákadlem pro turisty zůstane moravskokrumlovský zámek – bez Epopeje, zato opravený. Jeho majitel, společnost Incheba Praha, spolu s krajem, městem a Ministerstvem kultury už totiž posbírali přes 6 milionů na první etapu rekonstrukce. A tento týden vybrali i firmu, která zámecké prostory zvelebí. 

Starosta Tomáš Třetina (TOP 09) o plánech Moravského Krumlova (zdroj: ČT24)

„S opravami se může začít ihned, jakmile s vítěznou firmou uzavřeme smlouvu o dílo, což je otázka několika nadcházejících dnů,“ potvrdila mluvčí Incheba Praha Markéta Holatová.

Kam poputuje Epopej z Prahy? Nikdo neví

Muchova plátna budou do konce roku 2013 vystavená v pražském Veletržním paláci. O jejich návratu do Krumlova se nemluví. I plánovaná zápůjčka do prestižní tokijské galerie zatím leží u ledu. Galerie má tři dny novou ředitelku - jak se k případné spolupráci s Japonskem postaví, zatím neřekla.

V jihomoravských krajských kuloárech už zaznívají nápady na další možné umístění Epopeje, například v pavilonech brněnského Výstaviště, které je teď na prodej – a Brno i kraj se o využití areálu intenzivně zajímají.

„Mohla by být vystavena například v rotundě na brněnském Výstavišti, ale to všechno jsou věci, o kterých se bavíme zatím spíš u kávy. Žádná oficiální ani neoficiální jednání zatím nepadla,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Božek (ČSSD).

Praha nebo Brno – Epopej by se měla vrátit domů do Krumlova, opakuje důrazně vedení šestitisícového městečka.

Oprava zámku návrat Epopeje nezaručí

Nevyhovující podmínky ve zchátralém moravskokrumlovském zámku patří k hlavním důvodům, proč majitel Slovanské epopeje, hlavní město Praha, rozhodl o stěhování díla do Veletržního paláce. Zámek má poničené střechy i podlahy a je tam vlhko.

Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Epopeje do města. „Žádnou garanci nemáme. Je to jen jedna z podmínek. O navrácení sbírky obrazů jednáme se zastupiteli z Prahy,“ tvrdí starosta Tomáš Třetina. 

Epos o epopeji

Epopej, jinak synonymum řeckého slova epos, je označením pro výpravnou báseň. A osud Slovanské epopeje byl vskutku epický, plný zvratů, množství postav, a hlavně byl velmi dlouhý. 

ROK 2010 

Duben Pražští radní rozhodli, že do léta přesnou Slovanskou epopej z Moravského Krumlova do Prahy. Plátna měla být umístěna do pražského Veletržního paláce. 

Červen Muchova rodina chce zabránit stěhování Slovanské epopeje, požádala soud o vydání předběžného opatření. Soud jí nakonec nevyhověl. 

Červenec Moravský Krumlov se s Epopejí slavnostně rozloučil koncertem. K 15. červenci skončila platnost zápůjční smlouvy, kterou dala Praha slavnou kolekci obrazů do užívání Moravskému Krumlovu. O pár dní později už se plátna pod dohledem restaurátorů chystají na cestu.

26. července První nečekaný zvrat - městský úřad v Krumlově vydal předběžné opatření, kterým zakázal převoz Epopeje do Prahy. O den později vstupuje do jednání i Jihomoravský kraj, 28. července prezident Klaus podpořil ponechání Epopeje v Moravském Krumlově. 

Srpen Hlavní město Praha se odvolává proti rozhodnutí, kterým městský úřad v Krumlově zamezil nakládání se Slovanskou epopejí.  

Září Znojemský soud rozhodl, že Moravský Krumlov musí dovolit Praze odvézt si Slovanskou epopej do Veletržního paláce. A to na osmiměsíční výstavu.  

Říjen Dvě protichůdná rozhodnutí soudu a městského úřadu o tom, zda má být Epopej převezena do Prahy, nebo ne, vytvořila patovou situaci. Tu později rozetnul Jihomoravský krajský úřad, když zrušil kvůli procesním chybám předběžné opatření krumlovské radnice. 

7. října Do zámku v Moravském Krumlově dorazili zástupci Prahy, aby zahájili stěhování Slovanské epopeje. Začalo balení prvních obrazů. 

8. října Odvoz Epopeje Krumlov opět zakázal, Praha balí dál. Městský úřad v Moravském Krumlově proto Epopej exekučně zajistil a galeristy nechce k obrazům vůbec pustit.

13. října Soud nařídil Moravskému Krumlovu, aby vydal Slovanskou epopej Praze, konkrétně restaurátorům Galerie hlavního města Prahy. Radnice musí navíc za chybný postup svých úředníků zaplatit pokutu ve výši 80 tisíc korun. 

Výsledky komunálních voleb daly Epopeji opět šanci, že zůstane v Moravském Krumlově. V Praze i Krumlově totiž vyhráli zástupci TOP09. 

Prosinec Slovanská epopej zatím zůstane v Moravském Krumlově, dohodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Odborníci varují, že sbalená plátna natočená na válce tímto způsobem uložení trpí. 

ROK 2011 

Leden Epopej zůstane v Krumlově tak dlouho, dokud nebudou v Praze odpovídající prostory.  

28. ledna Slovanská epopej byla po 109 dnech odpečetěna. 

Únor Praha mění taktiku. Podle ministra kultury Jiřího Bessera by Epopej měla být v Praze dva až tři roky po zrestaurování vystavena. Mezitím by se měl opravit zámek v Krumlově, do něhož by se dílo malíře Alfonse Muchy posléze mohlo vrátit. 

8. únor Prvních 5 pláten Epopeje dorazilo do Prahy, už tehdy je jisté, že se plátna do Krumlova už ten rok nevrátí. 

Září Moravský Krumlov shání společně s vlastníkem zámku, firmou Incheba, miliony na jeho opravu. 

Říjen Praha uvažuje o tom, že by Muchovu Epopej umístila do historické Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Krumlovští pochodují na Prahu, trasu dlouhou 310 kilometrů chtějí ujít štafetovým způsobem za šest dní. Na konci pochodu, který ukončili 2. listopadu, předali petici se 3 tisíci podpisy. 

30. října Návštěvníkům se naposledy otevřely brány moravskokrumlovského zámku s plátny Muchovy Slovanské epopeje.  

ROK 2012 

Srpen Moravský Krumlov míří za návratem Slovanské epopeje – město a další subjekty podepsaly memorandum o spolupráci na projektu obnovy části renesančního zámku Moravský Krumlov. Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Epopeje do města.

Vydáno pod