Jihomoravská koalice se dohodla na obsazení křesel v Radě kraje

Brno – Jihomoravský kraj je zase o krok blíž ke konkrétní podobě nového vedení hejtmanství. Vítězná ČSSD se už minulý týden dohodla na koalici s lidovci, dnes v podvečer se rozhodlo, koho partaje nominují do vedoucích funkcí. V jedenáctičlenné Radě kraje by měli sociální demokraté obsadit 7 křesel, lidovci zbylé 4 posty. Podpis koaliční smlouvy by měl proběhnout příští týden.

Staronovým hejtmanem Jihomoravského kraje bude Michal Hašek (ČSSD). Neměnný zůstal i počet jeho náměstků, po dvou křeslech obsadí lidovci a zástupci ČSSD. Náměstky za sociální demokracii budou Václav Božek a Zdeněk Pavlík, který na místo postoupil z pozice radního kraje. Předpokládá se, že náměstkem lidovců zůstane Stanislav Juránek a nově jím bude i Roman Celý. V jedenáctičlenné Radě Jihomoravského kraje budou mít sociální demokraté sedm členů, lidovci čtyři. KDU-ČSL tak oproti minulé koaliční smlouvě ztratila v Radě jednoho člena. Nominaci konkrétních jmen za KDU-ČSL ale ještě musí potvrdit krajský výbor strany. V tuto chvíli se neoficiálně hovoří o 4 jménech.

Koaliční partneři nebudou mít problém ani s dělením oblastí zájmu. Sociální demokraté chtějí mít ve své gesci rozpočet, investice, zdravotnictví a dopravu, lidovci budou spravovat sociální oblast, školství a územní plánování. 

Komunisté budou mít díky dohodě s ČSSD zajištěná 3 křesla uvolněných zastupitelů na plný úvazek. Stejně tak budou mít poradní hlas v Radě kraje a vyšší počet členů ve výborech a komisích včetně několika předsednictví. KSČM bude jména konkrétních lidí schvalovat zítra, pravděpodobně se ale Stanislav Navrkal stane předsedou kontrolního výboru, Pavel Březa šéfem legislativní komise a v čele školské komise stane Ivo Pojezný.

Rada kraje pro volební období 2012–2016

Michal Hašek (ČSSD)

Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR je od roku 2002 poslancem Parlamentu a do roku 2006 taky předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Zkušenosti má i s komunální politikou, v letech 1998–2009 byl členem obecního zastupitelstva v Drásově.

Václav Božek (ČSSD)

Vystudovaný fyzik je krajským zastupitelem od roku 2002. Členem sociální demokracie se stal v roce 1994, nyní je předsedou Krajského výkonného výboru Jihomoravského kraje.

Zdeněk Pavlík (ČSSD)

Ve vedení kraje působil nejprve jako zastupitel od roku 2008 i jako krajský radní, specializoval se na oblast dopravy. Předsedá okresnímu výboru ČSSD ve Vyškově.

Jaroslav Parolek (ČSSD)

Místostarosta města Břeclav

Marek Šlapal (ČSSD)

Starosta městské části Brno-Žabovřesky

Jiří Janda (ČSSD)

Radní Jihomoravského kraje

Bohumila Beranová (ČSSD)

Dosud podnikala ve Znojmě.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Staronový 1. náměstek hejtmana, předchůdce Michala Haška na hejtmanském postu v letech 2000–2008. Zastává i senátorský post, a to od roku 2010.

David Macek (KDU-ČSL)

Mezi lidovce vstoupil roku 1997, třikrát byl zvolen krajským zastupitelem. Dvakrát z toho byl členem krajské rady. Do krajského zastupitelstva letos postoupil díky preferenčním hlasů z 11. na 2. místo.

Roman Celý (KDU-ČSL)

Osm let působí jako místostarosta Vyškova.

Jiří Němec (KDU-ČSL)

Od roku 2006 až dosud působí jako místostarosta obce Přeskače.