Hotel Dukla má novou provozovatelku. Nájemníci jsou ale stále bez elektřiny

Blansko – Ani po dvou týdnech neznají nájemníci hotelu Dukla termín, kdy budou mít opět elektřinu. I když platí nájem, nemůžou svítit, vařit a v noci spí v teplých svetrech. Město, kterému hotel patří, už se dohodlo se současnou provozovatelkou na ukončení smlouvy. Ani s novou provozovatelkou se ale situace hned tak nevyřeší.

„Tak tady spím. Musela jsem si půjčit ještě jednu peřinu, abych nezmrzla v noci, protože to je tady skoro nula,“ stěžuje si obyvatelka ubytovny v bývalém hotelu Dukla Sylva Havlíková. Stejně jako ostatní nájemníci, i ona už dva týdny bydlí v bytě bez elektřiny. A to i přesto, že platí nájem. Nájemníci navíc mohou přijít i o vodu – bulharská podnikatelka Dzhansever Redzhepová totiž dluží další peníze i vodárenské společnosti. 

Provozovatelka ubytovny má u dodavatele elektřiny dluh dvě stě tisíc korun, ten proto Duklu už před dvěma týdny odpojil. Město jako majitel budovy na úterní schůzi dosavadní nájemnici Redzhepové s koncem října vypovědělo smlouvu. Svou bývalou bytnou ještě před odchodem zasypali obyvatelé Dukly požadavky finanční náhrady za elektřinu, kterou zaplatili, ale nedostali. „Řekla jsem, že vrátím všechno a všem, ale teď peníze nemám,“ odpověděla nyní už bývalá provozovatelka Redzhepová. 

Jak se žije v Dukle bez elektřiny? (zdroj: ČT24)

Nově se hotelu ujme majitelka baru v přízemí hotelu. Lucie Hofmanová Duklu provizorně povede jeden měsíc, mezitím bude město hledat nového nájemce. „Lidé za námi chodili, plakali tady, tak jsme se rozhodli, že jim pomůžeme. Zároveň si myslím, že Dukla má dobrý podnikatelský potenciál,“ řekl Hofmanová. 

Jenže ani ona nájemníky okamžitě nespasí. Dodavatel energií totiž obnovení dodávky elektřiny podmiňuje zaplacením dluhu, který přesahuje 200 tisíc korun. Odcházející podnikatelka na zaplacení nemá a provizorní provozovatelka ho platit nechce. „Ani město Blansko jakožto majitel nemovitosti není ochotno platit dluhy, které nezpůsobilo,“ dodal starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). Město mezitím alespoň jedná s dodavatelem elektřiny o obnovení dodávek pro nového nájemce.

Vydáno pod