Znám jen Almásyho, tvrdili shodně Olah a Polák

Brno – Třetím dnem pokračují u Krajského soudu v Brně výslechy obžalovaných mužů v kauze tzv. Toflova gangu. Ke slovu se dnes dostali Zdeněk Olah, Eduard Polák a Rudolf Setvák. Navázali na argument svých předchůdců, že část z ostatních obžalovaných vůbec neznají. Podle obžaloby třináct členů gangu vydíralo jihomoravské podnikatele. Hrozí jim až 16,5 roku vězení.

Zdeněk Olah a Eduard Polák měli podle žalobce v gangu na starosti zastrašování vydíraných podnikatelů. Právě oni měli zajistit, že si nebudou nikde stěžovat. Zdeněk Olah, který byl za hospodářskou kriminalitu odsouzen, před soudem tvrdil, že o existenci zločinecké skupiny se dozvěděl asi až týden po svém zatčení. „Z celé skupiny znám jen Miloše Almásyho, kterého jsem viděl před dvanácti lety,“ řekl.

Jen Almásyho zná z celé skupiny podle svých slov také Eduard Polák. „Sám jsem Almásymu dlužil nějaké peníze, ale po nikom jsem pro něj peníze nechtěl,“ vysvětloval.

Rudolf Setvák čelí podezření, že zametal pod koberec stížnosti na policejní členy gangu. Podle žalobce to byl právě on, kdo vynesl informaci, že policie prověřuje jiného člena gangu – Miloše Almásyho. Dnes veškerá obvinění popřel. „V celé obžalobě jsem nenašel jediný přímý nebo nepřímý důkaz o tom, že bych se předkládaných skutků dopustil. Žádné informace jsem nikomu nepodával, nikoho jsem nekryl. Byl jsem považován za dobrého policistu, který si na své pověsti zakládá,“ uvedl Setvák.

„Tato kauza, která se vleče už od srpna 2011, je ukázkou toho, kam až se může dostat poctivý policista, který dělá svoji práci. Můj klient je v tomto případě bez jakéhokoliv důkazu považován za člena neexistující skupiny,“ reagovala na dotazy novinářů jeho obhájkyně Běla Sedláčková.

V předchozích dvou dnech před soudem vypovídali Eduard Slanina, Petr Křipský i Miloš Almásy. Všichni existenci zločinecké organizované skupiny popřeli.

Obžalovaní

Miloš Almásy - bývalý policista, řídil spolu se zavražděným Michalem Toflem činnost gangu

Stanislav Dobrovolný - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Petr Křipský - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Lubomír Mokrý - bývalý šéf brněnské policejní inspekce. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Rudolf Setvák).

Zdeněk Olah - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Radoslav Petr - bývalý podnikatel, oslovoval vytipované oběti

Eduard Polák - zastrašoval vytipované oběti

Roman Procházka - policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Rudolf Setvák - bývalý šéf brněnské policejní inspekce, později pracoval ve vedení policie Brno-venkov. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“ (stejně jako Lubomír Mokrý).

Eduard Slanina - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů a navíc oslovoval vytipované oběti.

Jaromír Šálek - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Roman Velecký - bývalý policista

Milan Vítek - bývalý policista, oslovoval vytipované oběti