V Brně dnes otevírá špičkové lékařské výzkumné centrum ICRC

Brno – V Brně se dnes otevírá jedno z nejmodernějších lékařských center v Evropě. Špičkové výzkumné pracoviště přišlo na zhruba pět miliard korun. Vědci budou v budovách v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny zkoumat kardiovaskulární a neurologické choroby, na které lidé nejčastěji umírají. Do budov se musí ještě přesunout zařízení, první pacienti se tam nastěhují do konce roku. Mezinárodní výzkumné týmy zahájily svou činnost už dříve a sbírají první úspěchy.

Centrum ICRC staví na spolupráci s americkou klinikou Mayo Clinic. Nákladné výzkumné centrum se začalo budovat před dvěma lety, zkolaudované bylo na konci léta. Zhruba 2,4 miliardami korun na stavbu přispěla EU, zbytek šel ze státního rozpočtu. Odborníci nyní prázdné budovy vybaví moderními přístroji a připraví je na příjem prvních pacientů. Jejich stěhování musí nemocnice přesně naplánovat, aby nezkomplikovala jejich zdravotní stav. „Postupně začne stěhování kardiologické a neurologické kliniky, které chceme ukončit do 2 až 3 měsíců. Společně s tím budou oživovány i vědecké laboratoře. Věříme, že vybavení celého centra bude dokončeno do poloviny příštího roku,“ řekl vedoucí lékař Mezinárodního centra klinického výzkumu Tomáš Kára.

„Velice si ceníme spolupráce s českými lidmi, naučili jsme se od vás tolik, co vy od nás. Věřím, že se ICRC v mnoha ohledech stane pro medicínu tím, čím bylo Silicon Valley pro počítače.“

profesor Virend Somers, Mayo Clinic, spoluautor koncepce projektu ICRC

Do nových prostor čeká stěhování celou koronární jednotku, kterou má na starosti lékař Ota Hlinomaz. „Přestěhujeme se do absolutně skvěle vybavené koronární jednotky, která bude jednou z nejlépe vybavených jednotek v tomto regionu. Budeme mít ty nejmodernější přístroje k léčbě akutního infarktu myokardu, srdečního selhání a pacientů po srdeční transplantaci,“ chválil si lékař. 

Lékař Ota Hlinomaz o projektu ICRC (zdroj: ČT24)

Věda a praktická medicína pod jednou střechou 

„Ve špičkově vybavených laboratořích budou zahájeny klinicko-výzkumné aktivity. Ty budou inovativním způsobem směřovat k nalézání a ověřování nových metod v prevenci, časné diagnostice a léčbě zejména kardiovaskulárních a neurologických onemocnění,“ popsala budoucí činnost ICRC mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková. Kardiovaskulární a neurologické onemocnění stojí až za dvěma třetinami úmrtí. 

Nové léčebné postupy vynalezené v ICRC by měly pomoci lidem ohroženým cévní mozkovou příhodou, srdečním infarktem, arytmií, epilepsií, Parkinsonovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou. S výsledky výzkumů chtějí odborníci pravidelně seznamovat veřejnost, například prostřednictvím krátkých filmů nebo popularizačních přednášek. 

Špičkově vybavené laboratoře

V areálu bude například laboratoř ultrapřesných měření, která poskytne unikátní podmínky pro měření EKG, EEG a dalších signálů. V budově bude i Hi-Tech laboratoř pro kardiovaskulární a mozkové intervence, která bude vybavena kombinací nejmodernějších zobrazovacích technologií a technologií pro stereomagneticky navigované výkony.

Budova má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží, celková plocha pracovišť činí 24 000 metrů čtverečních. Do přípravy vzniku ICRC se zapojilo více než 300 odborníků různých profesí z více než deseti zemí.

Desetileté partnerství s americkou Mayo Clinic dosud přineslo fakultní nemocnici přes 20 dokončených výzkumných projektů a tři přiznané patenty na zdravotnická zařízení. „V některých aspektech budeme mít k dispozici technologie, které ani Mayo Clinic nemá. Mnoho z nich jsou prototypy, které by na více místech nenašly plné využití. Proto je velice účelné, aby tyto technologie byly umístěny jenom na jednom místě na světě,“ dodal Kára. Na výstavbě ICRC a zajištění výzkumu se podílely místní úřady, vláda i vysoké školy.

Vydáno pod