Na jižní Moravě usedlo do školních lavic 86 tisíc žáků

Jižní Morava - V Jihomoravském i Zlínském kraji už druhý rok za sebou přibývá žáků základních škol. Na jižní Moravě jich vloni bylo 85 373, letos základní školy přivítají asi 86 tisíc žáků, z toho 11 200 prvňáčků. Aktuálnímu trendu předcházel desetiletý postupný propad. Stoupá také počet dětí přihlašovaných do mateřských školek. Naopak u středoškoláků pokračuje pokles, který se podle statistik zastaví až ve školním roce 2017/2018.

Demografickému vývoji odpovídají také změny v síti škol. Přibylo tříd v mateřských školkách, v Brně-Žebětíně vznikla nová základní škola pro 300 dětí. „Projekt byl rozdělený do dvou částí – na víceúčelovou tělocvičnu a na budovu základní školy. Na obě stavby jsme čerpali dotace v Evropské unie. Je to ojedinělá stavba, protože jako jedna z mála vyrostla na zelené louce, a navíc jen za devět měsíců,“ popsal starosta Žebětína Vít Beran (KDU-ČSL). Projekt si vyžádal investici 143 milionů korun, dalších 11 milionů korun stálo vybavení.

Žebětín, který se v posledních deseti letech významně rozrostl, potřeboval novou školu jako sůl. „Byly tady dvě školy a v posledních letech jsme navíc měli dvě třídy na úřadě. Děti neustále přecházely – navíc ještě do tělocviku, do jídelny a pak do družiny - a s přibývajícím auty bylo na úzkých uličkách nebezpečno. Někdy byly i čtyřikrát denně na cestě mezi školními budovami,“ vysvětlil starosta důvod, proč městská část vybudovala novou velkou školu.

NO COMMENT: Zahájení nového školního roku v Brně-Žebětíně (zdroj: ČT24)

Počet žáků v Jihomoravském kraji

                   počet žáků ZŠ            počet žáků prvních tříd          počet studentů SŠ

2012/2013      86 000 (odhad)              11 200 (odhad)                   58 000 (odhad)

2011/2012      85 373                          10 987                               60 280

V Brně i dalších jihomoravských městech se přes prázdniny soustředili na rozšíření kapacity mateřských škol. V mnoha školkách prováděli opravy a přístavby, aby mohli zapsat co nejvíce dětí. „Ve srovnání s minulým školním rokem vzrostla v mateřských školách v kraji kapacita o 1 100 míst,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement. Problémy s místy však trvají, a to zejména v Brně a satelitních obcích.

Na Zlínsku se do lavic vrátilo necelých 47 tisíc žáků

Do školních lavic ve Zlínském kraji dnes usedlo asi 46 600 žáků základních škol. Je to zhruba o tisícovku více než v loňském roce. Naopak na středních školách bude v tomto školním roce studovat méně žáků, nastoupilo jich asi 26 200, což je o 1900 méně než loni, řekla mluvčí krajského úřadu Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Do prvních ročníků denního studia na středních školách dnes začalo chodit 5 800 žáků, zhruba o 1 000 méně než v minulém školním roce. Prvňáčků na základních školách je v kraji asi 5 700, o 200 více než loni.

Počet základních škol zůstal stejný, v kraji je jich víc než 200. Tři střední školy v minulém školním roce zanikly, Střední odborná škola Slavičín se sloučila s tamním gymnáziem Jana Pivečky, Střední odborná škola Holešov se spojila se Střední školou nábytkářskou a obchodní v Bystřici pod Hostýnem a Střední odborná škola technická Uherské Hradiště se sloučila se Střední odbornou školou a Gymnáziem Staré Město. V kraji je nyní 49 středních škol.