Ze Sokolnic zmizí bunkry, na jejich místě vyrostou domy

Sokolnice (Brněnsko) – Do bývalého vojenského areálu v Sokolnicích, který za komunismu sloužil jako úkryt vojenských raket, vjely těžké stroje. Jejich úkolem je nevyužívané bunkry odstranit. Do budoucna chce vedení obce lokalitu využít pro bydlení, teď tam bude zeleň.

„Obec dostala areál bezúplatně zhruba před deseti lety. Celou tu dobu jsme se jej pokoušeli prodat na stavbu rodinných domů, ale bunkry byly příliš velkým handicapem, všechny investory odradily,“ popsal peripetie s bývalým vojenským prostorem starosta Sokolnic Jiří Životský (TOP 09).

A tak se obec rozhodla jednat na vlastní pěst – požádala o dotaci ve výši 4,5 milionu korun Ministerstvo pro místní rozvoj a vypsala zakázku na odstranění masivních bunkrů. „Momentálně se odstraňují násypy zeminy. Raketová základna byla budována tak, aby odolala atomového útoku. Proto jsou bunkry mohutné betonové konstrukce a na nich jsou ještě vysoké násypy zeminy,“ popsal Vladimír Rozmahel, který má na starosti technický dozor.

Příští týden bagry vystřídá speciální technika s obrovskými sbíječkami, které beton z bunkrů rozbijí na menší díly. „Ty se potom odváží k drcení. Podrtí se na takzvaný recyklát, což je obdoba štěrku, jenž se může dále používat třeba na stavbách,“ vysvětlil Rozmahel. Za několik týdnů budou v Sokolnicích místo bunkrů hluboké jámy. Vzniklé díry bude potřeba postupně zavézt a zhutnit tak, aby se na nich dalo později bezpečně stavět.

Starosta Sokolnic Jiří Životský (TOP 09) o historii bunkrů (zdroj: ČT24)

Právě s výstavbou rodinných domů obec do budoucna počítá. „Územní plán v tomto místě předpokládá bydlení, ale rozhodli jsme o tom, že upozadíme výstavbu v tomto areálu a stavět se bude jinde, aby nedošlo k příliš strmému nárůstu počtu obyvatel. Zatím tam chceme nechat zeleň, protože jí v obci máme málo,“ odhalil plány obce Rozmahel.

Technický dozor Vladimír Rozmahel

„Jeden z největších bunkrů sloužil ke garážování vozidel, která tahala rakety. V přední části stála auta, v zadní potom rakety. Rakety se v případě potřeby natáhly na auta a ta s nimi mohla odjet na odpalovací stanoviště v areálu. Je to mohutný betonový bunkr, jenž je zkonstruován proti napadení atomovými zbraněmi. Skládá se z klenbové železobetonové části, která je ještě navíc zasypána jedním až třemi metry zeminy.“

Vojenské areály v Sokolnicích sloužily od 80. let, kdy vznikly mohutné bunkry, jako protivzdušná obrana Brna. První areál vedle mohyly Míru poskytoval logistické zázemí, ve druhém byly uskladněny rakety.

Vydáno pod