Registr začal fungovat, z úřadu poprvé odcházeli šťastní řidiči

Brno – Se spokojeným výrazem na tváři odcházely desítky řidičů z registru vozidel. Po více než dvou týdnech, kdy systém opakovaně kolaboval a fungoval s problémy, řada z nich konečně uspěla a vyřídila si potřebné dokumenty. Přílišný optimismus ale ještě není na místě – po ranním kolapsu nikdo nevěděl, jestli a kdy se systém ještě dnes podaří spustit.

Pokud se nás přihlásí moc a všichni současně provádíme složitější operace, jakou je třeba lustrování auta, systém kolabuje, hlásili při ranním kolapsu pracovníci brněnského registru. Nejde ovšem o počet úředníků přihlášených v Brně, ale v rámci všech poboček registru. Systém se podle pracovníků registru velmi rychle přetíží. „Za hlavní příčinu považuji to, že ten systém nebyl dostatečně vyzkoušen. Když se 206 úřadů s množstvím úředníků najednou připojí, tak je jasné, že pokud systém není dostatečně pevný a odolný, tak to nevydrží,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravněsprávních činností Ladislav Prudil.

V Brně proto úředníci vydali pouze stovku pořadových lístků a doufali, že systém bude fungovat alespoň tak dlouho, že větší část žádostí zvládnou vyřídit. Z minulých týdnů stále zůstává zhruba pět set řidičů, jejichž požadavky se nepodařilo zpracovat. Ráno nemohli úředníci několik desítek minut vyřizovat přihlašování a odhlašování aut z dovozu.

Před polednem se systém podařilo zprovoznit a řidiči si po dnech čekání a řadě návštěv konečně vyřídili to, co potřebovali. Veronika Citrusová z Brna uspěla s přihlášením skútru pro známého až na šestý pokus. „Pokaždé jsem tady čekala minimálně dvě hodiny, pak jsem to několikrát vzdala. Třeba včera, když nám pán na informacích oznámil, že registr zase nefunguje. Nechtělo se mi tady čekat zbytečně,“ řekla mladá dívka.

Stejnou zkušenost má i Roman Trlida. „Během uplynulých dvou týdnů jsem tady byl šestkrát s tím, že až teď mám všechny doklady k tomu, abych si vyřídil další technickou prohlídku a mohl používat svoje auto,“ popsal řidič. Nejprve na něj nezbyly limitované pořadové lístky, později systém zkolaboval dřív, než se dostal k přepážce. Dnes pro jistotu čekal před úřadem už před šestou hodinou.

Roman Trlida o peripetiích s registrem (zdroj: ČT24)

„Jsem opravdu šťastný, že to vyšlo. Skutečně jsem v to ani nedoufal,“ dodal a s úsměvem na tváři z úřadu odešel. Ti, kteří přišli až po něm, měli smůlu – právě v tu chvíli systém zkolaboval. Několik hodin tak nebylo možné agendu vyřídit.

Ministerstvo a policie vytvořily společnou skupinu IT odborníků

Informaci o výpadku schengenské databáze evidenčních čísel potvrdilo Ministerstvo dopravy. Za dnešní výpadky, podobně jako v případě nefunkčnosti systému v pondělí a v úterý, podle mluvčího Martina Nováka Ministerstvo dopravy nemůže.

Kvůli problémům s registrem vozidel vytvořilo Policejní prezidium ČR a Ministerstvo dopravy skupinu IT odborníků, kteří mají komplikace napravit. Pokud nebude stoprocentně pracovat do pátku, ministr dopravy Pavel Dobeš rezignuje.

Podle úředníků by měl systém začít fungovat co nejdříve, jinak se dají očekávat velké problémy. „Pokud lidé čekali první týden, druhý týden a teď už třetí týden, tak už jim pomalu začne docházet trpělivost. Bude jich sem chodit čím dál tím víc a situace se bude nepochybně hrotit,“ dodal Ladislav Prudil. Od úterý proto z preventivních důvodů na brněnském registru zůstává jeden strážník.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS-Telcom Praha získala zakázku od Ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Resort zatím peníze nezaplatil a čeká na výsledky auditu.