Ovoce letos bude málo, bude se muset dovážet

Jižní Morava - Ovocem domácího původu se letos lidé příliš nenasytí. Nepřízeň počasí zdecimovala velkou část úrody v Česku. V některých moravských oblastech dokonce ztráty dosahují devadesáti i více procent. Na neúrodě se podepsaly zejména jarní mrazy a také sucho, které jih Moravy dlouhodobě sužuje.

Špatnou úrodu očekávají pěstitelé všech druhů ovoce, například u vinné révy bude pokles úrody oproti minulým létům asi 30 procent. Některé plodiny jsou na tom ještě hůř, nejvíce to odnesly náchylnější teplomilné druhy jako meruňky a broskve, u nich dojde k úbytku v produkci o 50–70 procent. Zasažena je prakticky celá Morava. „Místy dokonce ovocnáři nesklidí vůbec nic,“ upozorňuje předseda Moravskoslezské ovocnářské unie Ivo Pokorný. 

Zásadní roli sehrálo mrazivé počasí na začátku roku. „Významnou mrazovou vlnu jsme zaznamenali během února, kdy bylo patnáct dnů s průměrnou denní teplotou pod minus 10 stupni Celsia, minimální teplota dosáhla až minus dvaceti,“ řekl Pokorný. Poznamenal ale, že únorové mrazy poškodily pouze 30 procent květních pupenů. „Horší situace nastala v průběhu Velikonoc, kdy jarní mrazíky poškodily významným způsobem všechny ovocné druhy,“ dodal.

Nejen mráz, ale i sucho

Mráz ale není jediným nepřítelem ovocnářů. Dopad na zdraví ovocných stromů má i dlouhodobé sucho, které Moravu postihlo. „Konec roku byl velmi suchý a pokračuje to i celý letošní rok,“ potvrdil Pokorný. Podle něj se to dotkne jak pěstitelů, tak i zákazníků, kterým stoupne koncová cena ovoce.

Výrazný nedostatek bude zejména již zmiňovaných broskví, meruněk a také švestek. „Počítáme s tím, že cena stoupne asi o pět korun na kilo,“ odhaduje Pokorný. Co se týče jablek a hrušek, český trh dokáže nedostatek pokrýt dováženým ovocem. Pokorný ale upozorňuje, že ovoce z dovozu je pak výrazně dražší a také je ošetřováno až třikrát vyššími dávkami pesticidů. Nedostatek švestek postihne také milovníky slivovice. „Palírny budou mít letos méně práce než jiná léta,“ konstatoval Pokorný.

Tajemník Svazu vinařů Martin Půček (zdroj: ČT24)

Ve Velkých Němčicích jsou bez úrody

Takovou neúrodu jako letos ovocnář Roman Loskot z Velkých Němčic nepamatuje.  „Meruňky jsou poškozeny z 95 %, jablka a hrušky dokonce z 99 %,“ popisuje letošní neúrodu Loskot. Jindy stromky obsypané ovocem teď vypadají, jako kdyby už období sklizně skončilo a jen česáči na některé meruňky zapomněli. Na sedmnácti tisících stromků je jen několik kilogramů meruněk. Zákazníci, kteří byli zvyklí jezdit do Velkých Němčic pro meruňky, museli letos zamířit jinam, třeba na Slovensko.

Nedostatek ovoce se projeví i v pálenicích

Důchodce Ludvík Machalíček z Hvozdné na Zlínsku hýčká na zahradě osm stromů. Úrodu každoročně zkapalňuje pro sebe a pro rodinu. Po květnovém mrazíku většina plodů opadala, zbylé postihla nemoc šarka. „Myslím si, že bude letos velmi slabá úroda. Jedině, že by teda podnikatelé, kteří nakupují někde zvenku, například z Maďarska, se slitovali a dovezli švestky nějak levně a že by něco bylo,“ věří Ludvík Machalíček.

Ludvíka Machalíčka trápí neúroda švestek (zdroj: ČT24)