Jihlavský soud řešil údajné vyděračství expolicisty Foltýna

Jihlava – Okresní soud v Jihlavě se dnes zabýval případem vydírání, kterého se měl dopustit bývalý elitní policista a údajný šéf tajné policejní skupiny Delta tým Martin Foltýn. Ten se s dalším komplicem na popud podnikatele Romana Motičáka podle žalobce snažil zastrašovat důležitého svědka v kauze podvodů s pozemky. Ve snaze přimět ho, aby si rozmyslel svoji výpověď u soudu, mu při posledním útoku dokonce zapálili domovní dveře.

Někdejší jihomoravský policista Martin Foltýn a jeho komplic se měli brutálními praktikami snažit přesvědčit muže z Jihlavska ke změně výpovědi. „Vůči panu Kucharovičovi byly spáchány celkem tři útoky. V prvním případě měli útočníci poškozeného vylákat na opuštěné místo a tam jej za použití násilí a slzného spreje nutit k tomu, aby uhradil svoje údajné dluhy vůči obviněnému Romanu Motičákovi. Ve druhém případě muži do poštovní schránky vložili výhružné dopisy a na balkon a ke dveřím domu mu hodili nefunkční granáty,“ popsal jihlavský státní zástupce Ivo Novák. Nátlak vyvrcholil v září 2011, kdy pachatelé zapálili vchodové dveře Kucharovičova domu. Vydíraný svědek byl ale v té době pod policejní ochranou, zásahová jednotka tak okamžitě útočníky pozatýkala. 

Martin Foltýn se přiznal pouze k účasti na akci, při které byl zadržen policií. „Dveře jsem zapálil, protože jsem věděl, že se z nich oheň nerozšíří. Poškozenému bych se chtěl omluvit, je mi opravdu moc líto, co se stalo. V rámci možností se mu budu snažit škodu nahradit,“ řekl u soudu Foltýn. Tvrdil, že se chtěl zavděčit Motičákovi, rozhodně jej však podle jeho tvrzení o tuto „službu“ nikdo nežádal. 

Hovoří vydíraný Luboš Kucharovič (zdroj: ČT24)

Před soudem stanul i Zdeněk Zapletal, třetí obžalovaný, kterého policisté spolu s Motičákem a Foltýnem chytili při posledním útoku. „Občas vozím známé, kam potřebují. Neměl jsem tušení, co chce dělat. Byl jsem ve špatný čas na špatném místě. Nemám s tím nic společného, byl jsem jen řidič,“ hájil se dnes Zapletal, který Foltýna dovezl k domu, jehož dveře pak bývalý policista polil benzínem a zapálil. 

U soudu dnes vypovídal i vydíraný muž. „Jistě, že jsem se bál o život. Když vás někdo táhne a nevíte kam, tak je to strašné,“ vypověděl vydíraný Luboš Kucharovič, který zároveň vyslovil i domněnku, že Roman Motičák Martina Foltýna zmanipuloval. „Já to chápu jako pomstu podvodníka, na kterého jsem podal trestní oznámení. Žádné peníze jsem mu nikdy nedlužil, ta věc byla účelově vymyšlená,“ řekl Kucharovič. 

Foltýnův obhájce Radek Ondruš soudu navrhl prověření pachových stop a jejich pořizování. „Pachová stopa je otisk biologických kožních nebo jiných částeček. Pokud tam takové částečky nejsou, tak jak mohu sejmout pachovou stopu? To znamená zásadní rozpor mezi odborným vyjádřením z oboru biologie a jiným odborným vyjádřením z hlediska pachových stop,“ argumentoval Ondruš. Nesouhlasil ani s posudkem hasičů, který uváděl, že zapálení domu, zejména v brzkých ranních hodinách, ohrozilo na životě a zdraví všechny, kdo byli uvnitř. „Budeme chtít vyjádření znalce z oboru požární ochrany. Pokud by někdo chtěl dům zapálit, tak použije zápalnou láhev. To, že postříkám dveře benzínem, který vyhoří za pár sekund, ten dům nezapálí,“ hájil Foltýna jeho advokát.

Vydáno pod