Nezkolaudovaný Bauhaus v Ivanovicích bude propouštět

Brno – Osm desítek zaměstnanců ze své provozovny v Brně-Ivanovicích propustí firma Bauhaus. Hobbymarket po loňském rozhodnutí Městského soudu v Praze stále čeká na kolaudaci. V prosinci společnost Bauhaus oznámila, že náhradu ušlé škody ve výši dvě a čtvrt miliardy korun bude po státu vymáhat v mezinárodní arbitráži.

„Společnost Bauhaus byla nucena přijmout rozhodnutí o hromadném propouštění zaměstnanců nově postaveného obchodního centra v Brně Ivanovicích,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Bauhausu Tomáš Hanzlík. O práci tak v první fázi definitivně přijde osmdesát zaměstnanců, kteří byli loňského roku přijati pro práci právě v novém obchodním centru. „O možnosti, že dojde k hromadnému propouštění, byli již v lednu informováni zaměstnanci a v souladu se zákonem také příslušný úřad práce,“ potvrdil Hanzlík. 

„Nejsme schopni takovou masu lidí zaměstnávat. Byli jsme k tomuto kroku donuceni,“ řekl jednatel firmy Bauhaus ČR Aleš Pacal, podle něhož společnost stálo zaměstnávání pracovníků nefungujícího obchodního domu 3 miliony korun měsíčně. Zaměstnanci se o konečném verdiktu dozvěděli dnes ráno. „Co to pro mě znamená? Když máte malé dítě a hypotéku, tak asi nic veselého,“ svěřil se propuštěný zástupce vedoucího ivanovické prodejny Petr Svoboda.

Bauhaus stále čeká na vydání tří kolaudačních souhlasů. Až poté bude možné prodejnu, která už osm zbývajících kolaudačních potvrzení obdržela, oficiálně otevřít. „Termín vydání zbývajících tří kolaudačních souhlasů ani náhradní termín otevření provozovny nebyl a do dnešního dne není společnosti znám,“ dodal Hanzlík.

O propouštění hovoří jednatel Bauhaus ČR Aleš Pacal (zdroj: ČT24)

Bauhaus zaměstnává české soudy, hrozí i arbitráž 

O hobbymarketu v brněnských Ivanovicích se mluvilo naposledy v prosinci 2011, kdy rakouská společnost Bauhaus oznámila, že proti Česku chystá arbitráž. „Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionu korun. Celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun,“ psalo se v dopise adresovaném Ministerstvu pro místní rozvoj. 

Kontroverzní stavba ale zaměstnává tuzemské úřady a soudy už několik let. Nejprve se proti výstavbě postavila skupina místních obyvatel, kteří se báli hluku, prašnosti i nárůstu dopravy. Stavba byla soudem několikrát zastavena a opět povolena. Investor kvůli těmto opatřením přišel o několik milionů korun. 

Místním obyvatelům nejvíce vadilo, že nikdo nemusel brát ohledy na jejich připomínky. Společnost Heršpická – správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, využila při výstavbě brněnské velkoprodejny benevolence českého právního řádu a místo stavebního povolení si opatřila jen certifikáty od autorizovaného inspektora. Ty umožňují zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob. Platnost jednoho z certifikátů odpůrci stavby napadli u Městského soudu v Praze. Soud jeho účinnost v září 2011 pozastavil, a tím znemožnil zkolaudování už hotové stavby. Od února 2012 se případem zabývá i Ústavní soud.

Vydáno pod