Cvičenci Sokola v Brně slaví 150. výročí na opraveném hřišti

Brno - Na nedávno zrekonstruovaném hřišti u brněnského stadionu na ulici Kounicova, kterému se neřekne jinak než Sokol, se dnes sešlo na 1500 cvičenců z celkem šesti žup a 79 tělocvičných jednot. Společně pilují dvanáct skladeb, které předvedou na červencovém výročním sletu v Praze, a další dvě nacvičí speciálně pro jihomoravské slavnosti.

Sobota byla posledním dnem intenzivního nacvičování skladeb. „Zatím jsme neměli možnost sejít se v takovém počtu. Dnešní haly a tělocvičny jsou podstatně menší a dát dohromady 140 nebo 180 lidí je obtížné,“ řekla starostka sokolské župy Jana Máchala Lída Ryšavá.

Počasí dnes sokolům přálo, a tak mohli s radostí pokřtít nový plášť devadesát let starého venkovního hřiště v centru města, postaveného podle návrhu brněnského architekta Miloslava Kopřivy. Areál zdobí tartanová běžecká dráha, hřiště na beach volejbal a fotbal. Právě z hostující jednoty Sokol Brno I vzešla v minulosti řada známých sportovců a osobností. „Tato tradice pokračuje dál,“ tvrdí Michal Doležel z brněnské organizace. Vyzdvihl současné reprezentanty v gymnastice Janu Komrskovou a Daniela Rexu.

Vrchol brněnských sokolských slavností je naplánován na nedělní odpoledne. Na stadionu po průvodu městem předvedou cvičenci všechny sletové skladby.

Sokolské slavnosti se už konaly ve Zlíně, Hradci Králové, Praze, Liberci, Českých Budějovicích, Olomouci a Ostravě. Brněnská oslava je poslední před všesokolským sletem v Praze na počátku července.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)