Valtičtí studenti a učitelé protestovali proti staronové ředitelce

Valtice – Zhruba stovka studentů a učitelů vinařské školy ve Valticích se dnes vydala na protestní pochod městem. Chtěli tak upozornit na svůj nesouhlas se znovuzvolením Ivany Machovcové na post ředitelky školy. Podle kritiků má ředitelka na svědomí údajný pokles kvality výuky i odchody pedagogů. Petici za její odvolání už podepsaly tři stovky lidí. Ředitelka se výhradám brání.

Učitelé a žáci Střední vinařské školy Valtice dnes protestovali proti staronové ředitelce a jejímu vedení školy. Kvůli ní prý instituce upadá a ztrácí na kvalitě. Úvodní slovo před pochodem přednesla pedagožka Petra Černínová, která na vinařské škole vyučuje češtinu. „Rozhodli jsme se veřejně vystoupit poté, co konkurzní komise vybírající ředitele opět doporučila paní Machovcovou, a to navzdory špatným výsledkům školy,“ zahájila Černínová. „Máme dlouhodobě špatné vzdělávací výsledky. Neúspěšnost studentů u letošních státních maturit činila 59 procent. Ze 78 přihlášených převezme maturitní vysvědčení jen 32 studentů,“ uvedla Černínová. Její projev byl provázen souhlasným potleskem. 

Slova učitelky potvrdili i někteří z přítomných studentů. „Za čtyři roky studia jsme nikdy nebyli ve sklepě. Jen dřeme na vinohradech a betonujeme ve františkánské zahradě,“ stěžovala si jedna ze studentek. 

NO COMMENT: Protest studentů a učitelů vinařské školy z Valtic (zdroj: ČT24)

Podle samotné ředitelky Ivany Machovcové vznikly spory kvůli pracovním smlouvám, odstoupit nechce. Machovcová se už dříve vyjádřila, že škola dosud měla slušnou pověst. „Škola funguje, a to včetně dobré spolupráce s vinaři. Nikdy bych nevěřila, že pár hysterických absolventů dokáže tak rozkývat solidní školu,“ uvedla ředitelka. Devět učitelů jí podle ní poslalo ultimativní požadavky i s žádostí o změnu pracovních smluv z doby určité na dobu neurčitou. Uvedla také, že koncepční věci se nedají řešit demonstrací.

Odpůrci ředitelky Machovcové sepsali i petici za její odvolání. Ředitelce kromě údajného poklesu kvality školy a odchodů kvalifikovaných pedagogů vytýkají i údajné zastrašování žáků a učitelů ze strany vedení školy. Ivana Machovcová prý také odmítá vzájemnou komunikaci a neúčastní se porad. Na internetu zatím dokument podepsalo 315 lidí.

Na demonstraci se sešla asi stovka studentů a učitelů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Konkurzy vyvolaly kontroverze

Konkurzy na ředitele středních škol, které v minulých měsících vyměnily řadu vedoucích pracovníků na školách po celém kraji, vyvolaly v mnoha případech protesty. Na krajský úřad došla řada stížností od neúspěšných kandidátů. Žádná z nich ale podle hejtmanství nebyla oprávněná. Někdy si naopak, tak jako ve Valticích, stěžovali studenti a učitelé na znovuzvolení stávajících ředitelů. Na celou situaci navíc vrhá závažnou pochybnost obsah dokumentu, který má Česká televize k dispozici. Člen jedné z výběrových komisí Michal Bortel (ČSSD) v něm upozornil krajskou organizaci strany na možné problémy spojené s tím, že komise byly jmenovány až po rozlepení obálek. Tedy až poté, co bylo jasné, kdo a kde se o místo ředitele uchází.

Kraj navíc v komisích zastupovali minimálně tři lidé, kteří nejsou krajskými politiky ani úředníky. Místostarostu Znojma Jana Groise, místostarostu Ivančic Radka Musila a Michala Bortela, advokáta a bývalého krajského zastupitele, nominovala ČSSD. Prý vzhledem k množství konkurzů musela strana vybírat i mimo zastupitelstvo. 

Výměnu ředitelů a ředitelek škol po celé republice si vynutila novela školského zákona. Ta nařizuje, aby všichni ředitelé, kteří jsou ve funkci déle než 6 let, funkci obhájili v transparentním výběrovém řízení. Zákon navíc nabízel více výkladů – zatímco podle ministerstva nebylo nutné dělat výběrová řízení pro všechny ředitele, úředníci se naopak drželi striktnějšího výkladu.