Počet zabavených padělků klesá, trhovci jsou ostražití

Hatě - Pracovníci České obchodní inspekce dnes spolu s cizineckou policií vyrazili na kontrolu asijské tržnice v Hatích na Znojemsku. Doby, kdy inspektoři odjížděli se zabaveným zboží za miliony, jsou však dávno pryč. Dnes zabavili padělky „jen“ v řádech stovek tisíc. Podle inspektorů se ale změnilo i chování samotných trhovců. Štáb České televize proto vyrazil do tržnice zachytit náladu prodejců i jejich taktiky, jimiž se snaží zmírnit škody, které jim razie způsobí.

Do asijské tržnice vcházíme jen chvíli před inspektory České obchodní inspekce. Jdeme ve dvojicích, ověšení skrytou technikou. Chceme zachytit atmosféru těsně po začátku razie - čekáme útěky, sklizení zboží ve velkém, kvapné zavírání stánků, ke kterým se pak nebude nikdo hlásit. Klasický obrázek, který bylo možné vidět ještě rok či dva zpátky. V tržnici je ale klid, i když zdánlivý. Za ním se skrývá nervozita prodejců, kteří se po desítkách razií naučili velké ostražitosti. Jakmile zahlédnou známou tvář nebo mají podezření, zpráva o kontrole se mezi nimi rozšíří během několika sekund. Očekávaná panika se ale nekoná.

„Dají si znamení třeba tleskáním, boucháním, výkřikem v jejich jazyce a hned dochází ke sklízení padělaného zboží,“ řekla oblastní ředitelka České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Přesně podle jejích slov to dnes vypadlo i na tržnici v Hatích. Několik drobných posunků stačí v rozlehlém areálu varovat většinu prodejců. Jejich taktika se ale změnila. „Padělků už dnes není nabízeno v prodeji tolik. Spíše je to menší množství, které lze snadno a rychle schovat do tašky a prodejce ho pak odnese do svých uzamčených prostor. To skutečně velké množství, které bývalo v minulosti přímo na pultech, tam dnes už není,“ potvrdila Neuhybelová. 

NO COMMENT: Záběry chvíli před zásahem a při zásahu ČOI (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce loni v Hatích zabavila přes 6 300 kusů padělků za více než 34 a půl milionu korun.

Inspektoři provedli malou kontrolu v asijské tržnici i včera. Počet zabavených padělků se nerovnal ani stovce, dnešní velký zátah přinesl velmi podobné výsledky. Změnilo se ale i samotné chování trhovců, a to oběma směry. „Pokud dojde k nějakému problému, je vidět trochu stoupající agresivita. Občas nás napadají jak slovně, tak fyzicky. Snaží se zboží nachystané k odvezení ukrást pod rukama inspektorů, přetlačují se s námi o dveře stánků,“ vyjmenoval vedoucí oddělení pobytové kontroly cizinecké policie Radek Padělek. Celá řada prodejců je naopak ochotná námitky inspektorů v klidu vyslechnout a bez protestů si přeberou i protokol o kontrole. 

Přepadová kontrola – čím dál těžší úkol 

Inspektoři přiznávají, že je pro ně čím dál těžší dostat se do tržnice nebo do její blízkosti nepozorovaně. „Inspektoři, kteří bývají častěji na kontrolách, vcházejí do tržnic jako poslední, aby je někdo nepoznal a nezpůsobili předčasně rozruch,“ řekla Neuhybelová, která mluví z osobní zkušenosti. Na nedělní razii vyrazila jako poslední. Jejím kolegům se podařilo dostat do útrob asijské tržnice, aniž by byli odhaleni. Když ale do tržnice vstoupila sama Neuhybelová, trhovci okamžitě zpozorněli. Poznali ji i navzdory tomu, že měla nasazené sluneční brýle. „Z tohoto důvodu děláme i výměnné akce například s inspektoráty z Prahy či Ostravy, kdy si měníme pracovníky, aby je trhovci nepoznali,“ potvrdila ředitelka.

Vydáno pod