Blansko nabídne bezdomovcům šanci na střechu nad hlavou

Blansko – Městská ubytovna v Blansku doteď sloužila jako náhradní bydlení pro neplatiče nájemného, teď se ke stávajícím obyvatelům přidají i lidé bez domova. Radnice ale nechce z domu udělat ghetto pro nepřizpůsobivé. Naopak, bytový dům, kde zatím nevládnou žádná pravidla, získá pevný řád i svého domovníka.

„Blanenská komunita bezdomovců čítá odhadem tak 20 lidí. Přebývají různě – buď někde venku, na nádraží pod rampou, občas se taky stěhují do garáží. Občané si pak stěžují na nepořádek,“ popsal situaci blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS). Radnice se rozhodla tradiční problém vyřešit netradičním experimentem. Lidem bez domova dá k dispozici omšelý bytový dům, kam město doteď vystěhovávalo neplatiče nájemného. „Uvažovali jsme o tom, že bychom tamní komunitě dali nějaký řád, a napadlo nás,  jestli přístřeší nenabídnout i bezdomovcům,“ uvedl Crha. 

Aby mohl nápad fungovat, hledalo město někoho, kdo by byl ochotný dát „domu hrůzy“ a jeho obyvatelům řád a dohlížet na jeho dodržování. A našlo Václava Sekaninu. Muž sice sám mezi bezdomovce nepatří, za pozici domovníka je ale vděčný. „Dlouho jsem žádal město o byt, ale marně. Nejdřív jsem bydlel u matky, posledních 6 let v podnájmu u kamaráda,“ popsal muž, který už léta marně shání nejen byt, ale i práci. Od města teď dostane obojí. 

O plánech s ubytovnou hovoří domovník Václav Sekanina (zdroj: ČT24)

Ubytovna, kterou bude spravovat, je dnes zanedbaná, plná odpadků a přístupná prakticky komukoliv. To vše se má změnit. „Chceme znepřístupnit vchod do domu, aby sem mohli jen ti, kdo mají klíče. Musí se udělat pořádek ve společných prostorech, vyčistit je, vylíčit,“ vyjmenovává budoucí domovník. Aby pořádek vydržel, budou si muset obyvatelé domu zvyknout na nová pravidla. „Představoval bych si, aby se kromě domovního řádu udělal i úklidový řád, aby se na každém patře uklízelo aspoň jednou týdně. Musí být jasné, kdo je zodpovědný za jaký kout a komoru,“ upřesnil Sekanina. 

Vedení města doufá, že projekt bude mít i další pozitiva. „Chceme jim dát šanci. Pokud budou mít aspoň tu nejnutnější střechu nad hlavou, třeba začnou uvažovat o tom, že se začlení do života, najdou si práci,“ doufá místostarosta Crha. Budoucí správce zase věří, že projekt pomůže oddělit lidi bez domova, kteří chtějí žít slušně, od těch, kteří o pomoc nestojí. „Je to takový experiment – pokud ti lidé dostanou od města šanci nebydlet na ulici, tak se podle mě vytříbí, kdo opravdu chce žít lépe a kdo ne,“ uzavřel Sekanina.

  • Domovní řád by měl zajistit i pravidlený úklid zdroj: ČT Brno
  • Do domu má přístup téměř kdokoliv zdroj: ČT Brno