Opravu křižovatky v Uherském Hradišti brzdí výměna vedení ŘSD

Uherské Hradiště – Už druhý týden čeká Uherské Hradiště na start rekonstrukce hlavní křižovatky ve městě. Původně měly práce začít 3. května, město se ale ocitlo v patové situaci. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic René Poruba nestihl před svým odvoláním z funkce podepsat smlouvu se zhotovitelem stavby. Rekonstrukce za 62 milionů korun je tak pozastavena, zatím na neurčito.

Oprava klíčové křižovatky v Uherském Hradišti stojí už od 3. května, kdy měli původně na místo nastoupit stavbaři. Ti zatím mohou dělat je přípravné práce, které si nevyžádajíomezení provozu, jako jsou například přeložky sítí. Důvodem zdržení je chybějící podpis na smlouvě s jedním z investorů, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Podle ředitele zlínské pobočky ŘSD Karla Chudárka teď není možné smlouvu podepsat kvůli výměně na postu generálního ředitele. Reného Porubu před časem odvolal z funkce ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Než se vyřeší personální otázky na pražském ředitelství ŘSD, je už teď jasné, že rekonstrukce křižovatky neskončí 20. července, jak bylo původně v plánu. Bude tak zřejmě probíhat i v době, kdy se v Uherském Hradišti koná Letní filmová škola. Ta se letos koná v termínu od 21. do 28. července. Návštěvníkům školy uzavřená křižovatka znepříjemní život, leží totiž na spojnici mezi kinem Hvězda, kde se promítají festivalové filmy, a centrem města nabízejícím tradičně doprovodný program festivalu.

Michal Surma z produkce Letní filmové školy mluví o opravě křižovatky (zdroj: ČT24)

Křižovatka spojuje Sokolovskou ulici, jež vede ze směru od Jarošova a Zlína, s páteřní komunikací procházející městem. Její nynější kapacita je nedostačující, tvoří se kolem ní dlouhé kolony. Po rekonstrukci by měla být průjezdnost městem podstatně plynulejší. Přibude na ní několik dalších jízdních i odbočovacích pruhů.

Jak bude omezena doprava?

Práce jsou rozděleny do šesti etap s tím, že provoz na ulici Hradební, Malinovského a Velehradské třídě bude sveden do dvou jízdních pruhů tak, aby tyto komunikace zůstaly oboustranně průjezdné. Na ulici Sokolovská bude provoz ve směru od Jarošova do Uherského Hradiště veden v jednom jízdním pruhu ve stávající trase. Směr Uherské Hradiště - Jarošov bude odkloněn po třídě Maršála Malinovského a ulicích Solná cesta, Větrná a 1. máje zpět na Sokolovskou. 

Popsaná objízdná trasa z Uherského Hradiště do Jarošova bude sloužit pouze pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 3,5 tuny s výjimkou pro vozidla záchranného systému a komunálních služeb. Pro ostatní nákladní automobily nad 3,5 tuny bude stanovena objízdná trasa mimo sídliště Východ.