Zábavní park nabídne výhled z těžební věže i bludiště

Oslavany (Brněnsko) – V areálu bývalého dolu Kukla v Oslavanech vznikl nový zábavní park inspirovaný pevností Boyard. Soutěžící při svém průchodu parkem plní nejrůznější úkoly spjaté s hornictvím. V parku do poslední chvíle vrcholily přípravy na první otevírací den.

Zábavní park cílí spíše na dospělé, pro které investor připravil dovednostní i vědomostní úkoly. „Prvotní inspirací byla hra Boyard, kterou jsme přizpůsobili pro zdejší podmínky. Návštěvník zde může na své trase zažít příběh jednoho ze šesti oslavanských permonů,“ vysvětlila autorka projektu Alena Lubasová.

Každá ze šesti tras skrývá přibližně 26 atrakcí, lidé si mohou vybrat ze tří různých úrovní náročnosti. Indicie k úkolům zadávají přímo permoníci. „Čekají je čtyři typy úkolů – adrenalinové v lanovém centru, fyzické, vědomostní o historii hornictví, a dovednostní. Ve staré hornické dílně dostanou za úkol něco smontovat,“ řekla Lubasová. Poslední desátý úkol je pro všechny společný – sjezd z těžební věže do dolu Kukla.

Každý návštěvník má tři životy, a když nenajde kód, přichází o jeden. Pokud zvládne splnit všechny aktivity, vyhrává poklad.

NO COMMENT: Zábavní park v Oslavanech se inspiroval pevností Boyard (zdroj: ČT24)

Velkou atrakcí je například zrekonstruovaná těžební věž vysoká čtyřicet metrů, jež kromě výhledu láká na oslavanské pověsti.

Těžba uhlí byla v Oslavanech ukončena v roce 1973, do roku 1986 se odsud odčerpávaly důlní vody. Potom zůstal důl dlouhá léta uzavřený. V roce 2009 se areálu ujal investor a sto let starou těžební věž nechal zapsat jako kulturní památku. Vybudování parku stálo téměř 35 milionů korun, necelou polovinu pokryly evropské dotace.