Vinaři uspořádali recesistickou demonstraci proti dani na víno

Brno – Recesisté z vinařské republiky v Bořeticích svolali na brněnském náměstí Svobody demonstraci proti zavedení spotřební daně na tichá vína. Vinaři dorazili s transparenty a připravenou soutěží pro kolemjdoucí. Ti, kteří nejlépe namalují čarodějnice, dostanou ochutnat skleničku vína.

„Vinaři a jejich přátelé vezmou místo mávátek láhev toho nejlepšího, ještě nezdaněného, vína a skleničku na zkoušku, jak naposled chutná nezdaněné víno. Skleničkou pak na závěr zacinkáme,“ napsali vinaři v pozvánce na demonstraci.

Dnes dopoledne řada vinařů připravovala transparenty, kterými chce upozornit na návrh daně na tiché víno. „Ministr Kalousek už se rozhodl, že ta daň bude. Ale my pevně věříme, že naši vyjednavači, že budou do konce roku bojovat. Doufáme, že když budeme vidět, že na to vláda a poslanci budou slyšet,“ popsal vinař z Bořetic Václav Petrásek. Dodal, že hlavní obavou vinařů je zdražení vína, které odradí zákazníky.

NO COMMENT: Recesistická demonstrace vinařů (zdroj: ČT24)

Vládní návrh, který má napomoct k udržení schodku veřejných financí, vyvolal vlnu nevole už před několika týdny. Někteří označili kroky vlády za hloupé, například s ohledem na turistiku na jižní Moravě, kde je většina tuzemských vinic a vinohradů. „Zátěž je neadekvátní oproti tomu, co by mohlo být očekáváno jako výnos,“ tvrdil Tibor Nyitray z vinařství Sonberk.

Plánovanou změnu kritizovali i zástupci Vinařské asociace. Odmítli argument, že spotřební daň je uvalena i na ostatní alkoholické nápoje. Podle generálního ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného jednotlivé obory nelze srovnávat. Například návratnost z vysazení nových vinic trvá prý více než deset let.

Jde o útok vlády na konkurenceschopnost vinařů, řekl Hašek

Argument hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) se opíral o to, že v žádné z evropských vinařských mocností se podobná daň neplatí. „Pomůže to dovozovým a málo kvalitním vínům. Proto jsme se dohodli na nic nečekat, startujeme petiční akci proti zavedení spotřební daně,“ uvedl Hašek s tím, že o podporu požádá i ostatní kandidáty na hejtmana Jihomoravského kraje.

Proti návrhu Ministerstva financí se postavila také jihomoravská ODS. Její poslanci proti němu chtějí společně bojovat ve sněmovně. „Myslím, že nyní je potřeba jednat, ne sepisovat deklaratorní petice. Ministr financí moc dobře ví, kolik lidí jeho návrh popudil, a obávám se, že obdrží-li jejich jmenný seznam, jeho postoj to neovlivní,“ vysvětlil kandidát na jihomoravského hejtmana Jiří Crha (ODS).

Vláda slibuje, že drobných vinařů se daň nedotkne. „Máme zájem drobné producenty vína ochránit a nezatížit touto daní. Většina vína je z dovozu, tak nevidíme důvod je nezdanit,“ tvrdil premiér Petr Nečas. S jihomoravskými poslanci z ODS už se sešel a slíbil, že záležitost bude řešit. Zahraniční vína se na domácí spotřebě podílí z více než 60 procent.

Vláda nadále na zavedení nové daně pracuje. „V tuto chvíli se zpracovává věcný záměr a vyhodnocování dopadů. To by mohlo být hotovo zhruba v září. Paragrafové znění bude předloženo tak, aby byla dodržena plánovaná účinnost od 1. ledna 2014,“ popsal mluvčí Ministerstva financí Jakub Haas.

V současné době v Česku platí nulová sazba daně z takzvaného tichého vína, zatímco u šumivého vína činí daň 2 340 Kč na hektolitr. Nově má být daň z tichého vína 1 000 korun na hektolitr (10 korun na litr). Konkrétní hranice pro osvobození od daně u jednotlivých vinařů bude podle mluvčího Ministerstva financí Ondřeje Jakoba ještě předmětem diskuze a analýz.