Nenechte se strhnout extremisty, vyzval starosta Břeclavi

Břeclav - Kvůli napjaté atmosféře po útoku na patnáctiletého hocha se sešli břeclavští zastupitelé. Na jednání mimořádně dorazila také zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel nebo hejtman Michal Hašek (ČSSD). Společně vyzvali obyvatele k tomu, aby se Dělnickou mládeží nenechali strhnout k násilným činům.

Emoce a strach, který obchází Břeclav, je pochopitelný, shodli se zastupitelé i hosté na jednání. „Nedopustíme, aby se to stalo normou jednání ve městě Břeclavi. Ve spolupráci s policií přijímáme taková opatření, aby byli pachatelé tohoto brutálního činu vypátráni,“ uvedl na brífinku starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Panují obavy, že by nepokoje mohly vygradovat tak jako na Šluknovsku. „V žádném případě nechceme, aby se z Břeclavi stal další Šluknovský výběžek. Zákon musí platit pro všechny bez ohledu na barvu pleti a já věřím, že policie odvede svoji práci dobře. V žádném případě tady není situace taková, aby vznikaly domobrany nebo aby občané brali spravedlnost do vlastních rukou,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Brífink k situaci v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Tématem číslo jedna se stal pochod organizovaný Dělnickou mládeží

„Je nutné naprosto jednoznačně mírnit hlasy těch, kteří volají po kolektivní vině všech Romů v ČR. Je potřeba, aby se zabránilo eskalaci situace, k níž došlo na podzim loňského roku v souvislosti se Šluknovskem,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

„Chci vyzvat obyvatele, aby nedali šanci extrémnímu chování a extremistům a nenechali se strhnout k nepředloženým činům. Nedejte se vyprovokovat,“ žádal Ryšavý.

Vyřešením současné krize ale pro Břeclav problém nekončí. Politici se dnes shodli, že budou ve spolupráci s odborníky hledat dlouhodobé řešení. Už zítra budou radní Jihomoravského kraje projednávat mimořádnou finanční pomoc. „Jsme připraveni pomoct například s financováním zabezpečení kamerového systému ve městě a také s projekty, které má Břeclav v této problematice,“ dodal hejtman.