Odtažená auta se vrátí zpátky na parkoviště jen na žádost majitele

Brno – Brněnské komunikace vyšly vstříc lidem, kterým nechaly odtáhnout auto kvůli špatnému parkování při blokovém čištění. Ještě vloni auta po ukončení úklidu vracely zpátky a lidé tak museli zaplatit hned za dva odtahy. Podle nových pravidel tam auto vrátí až na základě požadavku majitele nebo provozovatele vozidla. Majitelé tak místo necelých čtyř tisíc zaplatí „jen“ polovinu.

„Cedule jsou tady vždycky umístěné sedm dní dopředu, ale i přesto, že tady jsou, tak si na to lidé nedávají pozor. Zdá se mi, že je to pořád stejně, ať odtah stojí 1200 nebo 1900 korun,“ popsal pracovník odtahové služby Jaroslav Sýs.

Z parkovišť u panelových domů pravidelně odtahuje pět až sedm aut. „Je to paradoxní u lidí, kteří tady bydlí. S nimi se pořád musím hádat, protože k tomu mají výhrady, nedokážou uznat svoji chybu,“ doplnil.

Miroslav Zamazal o tom, jak mu odtáhli auto (zdroj: ČT24)

Kolik stojí v Brně odtah?

Cena za odtah a parkovné                1 920 Kč

Vrácení vozidla zpět                        3 720 Kč

Brněnské komunikace vyšly vstříc zapomnětlivcům

„Oproti loňské sezóně jsou vozidla vrácena na původní místo odtahu pouze na výslovné přání provozovatele vozidla. Chtěli jsme tak vyhovět velkému množství připomínek lidí, kterým vadilo, že musí zaplatit za dva odtahy, tedy 3 720 korun,“ uvedla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Během prvního měsíce blokového čištění nechaly Brněnské komunikace odtáhnout přes 500 aut. „Žádný z provozovatelů aut nepožádal o zpětný odtah auta, řidiči si raději pro svoje auta sami přijedou,“ dodala. 

Za loňský rok řidiči za odtahy dluží 1 200 tisíc korun

Z pěti set řidičů letos už pokutu zaplatilo 460. Brněnské komunikace ale stále řeší dluhy z loňského roku, kdy všichni řidiči platili za dvojnásobný odtah. „Dluh se vyšplhal na částku 1 200 tisíc korun. Domníváme se, že letos kvůli novým pravidlům už tak vysoký nebude,“ vysvětlila Navrátilová.

Pravidla odtahu vozidel se změnila přesně před rokem. Tehdy Nejvyšší soud rozhodl, že auto odtažené při blokovém čištění ulic nebo v jiném veřejném zájmu musí odtahová služba vrátit na místo. Měly by to udělat hned poté, co zmizí dopravní značení s dočasným zákazem stání. Řidiče ale čekal dvojnásobný poplatek.