Divadelní festival Encounter v Brně bude hledat společný sen

Brno - Na 13 divadelních škol z celého světa se ode dneška účastní divadelního festivalu Setkání/Encounter. Tématem letošního 22. ročníku je věta Martina Luthera Kinga „Mám sen“. Diváci uvidí například představení školy z Jižní Koreje nebo z USA. „Letos se chceme společně zamýšlet, zda nás ještě spojuje společný sen, zda nemáme jen malé jednotlivé sny. Festival je každoroční oslavou svobody, setkávání, smazávání hranic a my se budeme snažit toto naplnit,“ řekl režisér akce Lukáš Kopecký. Festival dnes zahájil festivalový průvod masek v centru Brna.

Divadelní festival Setkání/Encounter pořádají a zajišťují sami studenti, kteří se tím zároveň učí. Letošní rozpočet překročil dva miliony korun a z velké části ho pokrývají dotace a dary. Patronem festivalu je herec Pavel Zedníček, který se tím vrací po letech zpět na půdu brněnské JAMU. „Je to nostalgie, vracet se do školy. Těším se na ta představení z celého světa, která festival nabídne,“ řekl Zedníček.

Kromě dvou českých, slovenské, polské a německé divadelní školy mohou zájemci od 10. do 14. dubna vidět například i tradiční čínské divadlo, inscenaci z Kolumbie nebo představení školy umění z Jihoafrické republiky. „Festival se stal hlavním diplomatickým polem pro jednání s evropskými i mimoevropskými školami,“ řekl jeho ředitel Petr Oslzlý.

V průběhu festivalu může porota udělit cenu Marta za mimořádné umělecké výkony studentů. Jednotlivá představení, i když budou od zahraničních škol a v cizím jazyce, nebudou překládaná do češtiny. Podle Oslzlého by to rušilo divákovy dojmy. Festival je koncipován jako platforma pro setkávání divadelníků, podle organizátorů je v něm však volný prostor i pro veřejnost. Některá vytipovaná představení se proto budou hrát dvakrát.

Setkání/Encounter

Iniciátorem celé akce je Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Zde vznikla v roce 1990 myšlenka uspořádat setkání všech tří vysokých divadelních škol z tehdejšího Československa. Během jednoho víkendu se v únoru 1991 setkali učitelé i studenti DIFA JAMU v Brně, DAMU v Praze a VŠMU v Bratislavě, aby si navzájem předvedli ukázky své tvorby a předali zkušenosti i metody své práce.

No comment: Encounter 2012 (zdroj: ČT24)