Někteří rodiče dnes odcházeli z nemocnice s nepořízenou

Brno – V neděli, kdy začal platit zákon o zdravotních službách, fungovaly ještě nemocnice ve víkendovém režimu. S prvním pracovním dnem ale přišla i řada zmatků. Někteří rodiče vůbec nevěděli, že u celé řady vyšetření svých dětí budou od 1. dubna potřebovat souhlas partnera, a odcházeli tak z ordinací s nepořízenou.

Chirurgický zákrok, očkování, ale i odběr krve. U všech těchto zákroků musí dětští lékaři od 1. dubna vyžadovat souhlas obou rodičů. Rodiče, kteří o nové povinnosti nevěděli, se tak dnes často z ordinací vraceli domů. „Já jsem to vůbec nepostřehla, pro mě je to úplně nová informace,“ řekla maminka Gabriela Vybíralová, která dnes se synem Jonášem v ordinaci ORL nemohla vyřešit vše, co potřebovala. Chyběl jí totiž souhlas otce dítěte. Ačkoliv nebude mít problém podpis sehnat, bude se muset do ordinace ještě vrátit. 

Další maminky v čekárně nešetřily kritikou. „Kdo má problém s bývalým manželem, tak se budou navzájem mstít. Ten, kdo toto vymyslel, tak nemá děti,“ řekla jedna z maminek. Další označila nový zákon rovnou za katastrofu. „Já mám velkou výhodu, že s bývalým manželem vycházíme velice dobře a že mi papíry podepsal. Jdeme s dcerou na obyčejné mandle, a když si představím, že by mi to nepodepsal a oni by dceru nevzali… to si nedovedu představit,“ svěřila se další maminka. 

Obě přitom narazily na problém, který je hlavním terčem kritiky nového zákona. Pro mnoho rodičů může být problém souhlas druhého sehnat. U dětí z rozvrácených rodin často rodič, který má potomka ve své péči, neví, kde se jeho bývalý partner či partnerka nachází. Sehnat v takovém případě souhlas se zákrokem může být krajně obtížné, někdy až nemožné. 

Hovoří pracovnice Klokánku Kateřina Zálešáková (zdroj: ČT24)

Změny se bojí i pracovníci Klokánků 

Neshody rodičů nejsou jediným příkladem, kdy může dítě být péče o dítě brzděna byrokracií. Ještě hůř než děti z rozvedených rodin mohou dopadnout například malí klienti Klokánků. „Už teď je často těžké souhlas sehnat. Někteří rodiče jsou nezvěstní, někteří ve výkonu trestu. Nevíme, jestli budeme schopni tyto souhlasy zajistit,“ řekla pracovnice brněnského Klokánku Klára Oplatková. 

„Měli jsme tu případ chlapce, který měl jít na odstranění mandlí. Měli jsme problém vůbec sehnat souhlas matky, dokonce se kvůli tomu musela operace odložit, protože jsme ho nesehnali včas. Otec chlapce je bezdomovec, vůbec nevíme, kde se zdržuje. V tomto případě bychom souhlas absolutně nemohli sehnat,“ dodala další ze zaměstnankyň Klokánku Kateřina Zálešáková. 

Neshodu rodičů může řešit soud 

Podle nového zákona už při léčbě dítěte i dospívajícího lékař nebude moci brát v potaz jen jeho názor, ale bude muset mít souhlas i jeho rodičů. Podle ministerstva bude souhlas nutný, jen když léčba zásadně ovlivní život dítěte, jako například transplantace nebo amputace. Lékaři to vidí tak, že budou muset mít souhlas s každou injekcí. 

„Souhlas je nutný u všech instrumentálních zákroků, tedy jak při všech typech chirurgických operací, tak i při diagnostice, kdy je nutné použít například endoskop. Stejně tak se to týká odběru krve a očkování, kdy porušíme integritu kůže,“ vyložil zákon ředitel Fakultní nemocnice v Brně Roman Kraus. Na jednom se lékaři a ministerstvo určitě shodnou - svolení obou rodičů je vyžadováno jen u neakutních stavů, v případě ohrožení života může lékař postupovat podle svého úsudku.

Ředitel FN Brno Roman Kraus o výkladu nového zákona (zdroj: ČT24)

Problém může nastat, i když jsou spolu rodiče v kontaktu, ale na léčbě dítěte se neshodnou. Pak spor může vyřešit soud, který ustanoví dítěti opatrovníka. „Platí to taky v případě, kdy se nezletilý, který může sám vyjevit své přání, neshodne s jedním nebo oběma rodiči. Pak se taktéž musíme obrátit na soud, který ustanoví opatrovníka,“ řekla náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Brno Alena Tobiášová.