Jezuitský kostel nabízí píšťaly varhan k adopci na dálku

Brno - Ze svatostánku tak trochu zapadlého v jedné z bočních uliček v centru Brna se má jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie proměnit v jedinečný koncertní dóm. Nové varhany, které pro kostel vyrábí slavný švýcarský varhanář Hermann Mathis, totiž poslouží nejen při duchovních obřadech, ale zahrají si na ně třeba také studenti Janáčkovy akademie při svých absolventských koncertech. Symbolicky přispět na jejich výrobu mohou lidé „adopcí“ některé z jejich tří a půl tisíce píšťal.

Krásné barokní prostory s dokonalou akustikou jsou pro velkolepé varhany jako stvořené. Brněnský kostel známý pod přízviskem „U jezuitů“ však o ty své přišel na konci druhé světové války, kdy při náletech bombardérů na město utržil několik zásahů a prakticky celý vyhořel. Ačkoliv se podařilo zachránit mnoho cenného z původní výzdoby, 200 let staré barokní varhany po válce nahradily pouze provizorní. A ty tam slouží dodnes.

„Jedná se o průměrný tovární výrobek, který ani nebyl stavěn pro tento kostel, nezapadá do tohoto interiéru. Navíc jsou varhany už zastaralé a jejich oprava je nejen nereálná, ale především zbytečná – nikdy by ty varhany nebyly tím, čím by tady měly být,“ uvedl duchovní otec a iniciátor nadačního fondu Campianus sbírající finance na nové varhany Martin Bejček.

„Na těchto varhanách je už na první pohled vidět, že nebyly postaveny pro tento kostel, protože mají dvě věže a uprostřed je jakoby díra pro rozetu, takže je jasně vidět, že sem nepatří. Původní varhany byly dělány tak, že měly pouze jednu centrální věž a všechny velké píšťaly v jedné sadě,“ vysvětlil rektor kostela Josef Suchý.

Předseda nadačního fondu Campianus Martin Bejček:
„Nejstarší zmínka o původních varhanách zde v kostele pochází z konce 17. století. Nicméně v letech 1743 až 1744 zde slavný jezuitský varhanář Tomáš Švarc postavil nové velké barokní varhany, a ty zde sloužily rovných 200 let. Byly to klasické barokní varhany s dvěma manuály a tvořily významnou část hudební produkce jezuitů v Brně. V roce 1944, 20. listopadu při osudném náletu bombardérů na město Brno byl ale kostel zasažen několika pumami. Kostel vyhořel a barokní varhany byly totálně zničeny. Po válce byl kostel nějakou dobu zavřený, poté byl postupně obnovován a na kůr kostela byly postaveny pouze provizorní varhany. Přestože zde měly být jen dočasně, slouží zde zhruba od roku 1955 až dodnes.“

Nové varhany stavěné „na míru“ budou patřit k nejlepším a nejmodernějším varhanám v celé České republice. Sloužit nebudou pouze pro potřeby kostela, přístupné by měly být širokému publiku a různým interpretům – například také studentům brněnské JAMU. „Pro naše město to bude zisk, protože větší koncertní varhany nikde jinde v Brně nejsou,“ tvrdí bývalá rektorka JAMU Alena Veselá Štěpánková. 

„Varhanní tradice tady sahá až do dob Leoše Janáčka, který tady založil varhanickou školu. Těším se, že se z tohoto kostela stane varhanní centrum a také JAMU zde bude moci pořádat vlastní koncerty,“ dodala Veselá Štěpánková.

Josef Stuchlý, rektor kostela:
„Kostel byl postaven roku 1602 jako součást jezuitské školy, která se nacházela hned vedle kostela. Máme radost, že se sem teď studenti vrátí, že zase bude fungovat i pro studenty.“

Na nové varhany se už nemohou dočkat ani organizátoři Brněnského varhanního festivalu. „V Brně příliš mnoho koncertních varhan není. Těšíme se, že alespoň část festivalu budeme moci přesunout sem,“ řekla ředitelka festivalu Hana Bartošová.

Kostel "U jezuitů" v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle Josefa Suchého by měly být nové varhany hotové v červnu 2014. Už teď si ale lidé mohou některou z jejich tří a půl tisíce píšťal „adoptovat“ na dálku. „Našim příznivcům nabízíme možnost podílet se na stavbě varhan tím, že si za symbolickou cenu 'zakoupí' píšťalu. Každý z celkem 48 rejstříků pak bude věnován památce nějaké osobnosti města Brna či z řad jezuitských svatých, z hudebního a varhanického světa,“ uvedl Martin Bejček.