Úspěšné obce inspirovaly ty, které se automatů snaží zbavit

Brno – Židlochovice jsou jedním z měst, které se pustilo do boje s hernami a hracími automaty. Zrušení sedmdesáti přístrojů je připraví o čtyři miliony ročně. Podle vedení města má hazard natolik negativní důsledky, že peníze raději oželí. Na konferenci o hazardu, kterou v Brně pořádalo sdružení Brnění a Sdružení místních samospráv, starosta Židlochovic získal pro svůj boj další informace.

Židlochovické zastupitelstvo na konci roku schválilo vyhlášku, která od 1. ledna letošního roku zakazuje všechny výherní automaty jakéhokoliv typu na území města. Zmizelo jen šestnáct ze sedmdesáti automatů, u ostatních o licenci rozhoduje ministerstvo financí. A to je chce zrušit až za tři roky.

„Setkání s ostatními obcemi, které proti hazardu bojují stejně jako my, nás utvrdilo v tom, že ústavní stížnost je jediným správným krokem. Náš postup je správný a máme stejnou šanci na úspěch jako Chrastava nebo Františkovy Lázně,“ řekl starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS).

Obce si u Ústavního soudu obhájily své vyhlášky o regulaci hazardu. Dalším tlakem na ministerstvo financí pak dosáhly toho, že kritizovaná povolení pro provoz automatů ministerstvo odebralo. Zástupci těchto dvou míst v Brně přednášeli o svých zkušenostech a o tom, jaké zákonné prostředky mohou obce použít, aby se automatů zbavily.

Obce mohou na ministerstvo tlačit, aby licence odebralo. Další možností je podání ústavní komunální stížnosti k Ústavnímu soudu. Obec by tak napadla činnost státu reprezentovanou ministerstvem.

Brnění dlouho kritizuje praxi ministerstva financí při povolování takzvaných videoloterijních terminálů. Mnohé přístroje povolil dřív resort v místech, kde podle místních vyhlášek neměly co dělat. Podle Brnění se tomu samosprávy mohou bránit, i když od ledna platí zákon s přechodnou tříletou lhůtou.

Ministerstvo však svou praxi týkající se hracích automatů hájí jako zákonnou. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba přijali zákonodárci normu s tříletou přechodnou lhůtou až po nálezech Ústavního soudu, a tak na nálezy reagovali. Podle právního výkladu úředníků má tak ministerstvo na řešení záležitosti další tři roky.

Matěj Hollan z Brnění dnes řekl, že o účast na semináři byl obrovský zájem. Kapacita sálu se 70 místy se rychle naplnila a další zájemce museli organizátoři odmítat. „Jsou tu zástupci samospráv z celé ČR od Aše po Fulnek,“ uvedl.

Vydáno pod