V Lednici skončilo kácení, obnova parku pokračuje

Lednice - Až do konce letošního roku budou arboristé pokračovat v rozsáhlé revitalizaci lednického parku. K zemi šlo celkem 734 stromů, dalších 2 700 sice pokáceno nebude, ale budou upraveny a ořezány. Poslední tři túje padly po zásahu motorovou pilou právě dnes.

Obnova zámeckého parku ale s posledním pokáceným stromem zdaleka nekončí. Na arboristy čeká nejen prořezání dalších stromů a jejich celková ozdravná kúra, ale rovněž náhrada starých stromů novými.

„Nejsou to klasické zahradnické práce, proto se na nich podílí odborníci z celé republiky,“ vystihl náročnost obnovy parku jeho správce Oto Bernard. Park dostal projekt revitalizace jako dárek ke svému dvoustému výročí. Právě tehdy začali umělou krajinu mezi Lednicí a Valticemi Lichtenštejni budovat. V té době bylo možné vidět jednotlivé stavby celého Lednicko - Valtického areálu v jejich sousedství. A právě s částečnou obnovou „viditelnosti“ projekt za 30 miliónů korun počítá, tedy alespoň v nejbližším okolí zámeckého parku v Lednici.

Hovoří spoluautor projektu obnovy parku Přemysl Krejčiřík (zdroj: ČT24)

Práce na ozdravení parku budou pokračovat až do listopadu letošního roku. Pracovníky s motorovými pilami mají postupně vystřídat zahradníci. Ti vedle pařezů po pokácených stromech či přímo do jejich středu vysadí nové stromy stejného druhu, které by měly oživit původní ráz Lichtenštejny budované krajiny.

Obnova lednického parku (zdroj: ČT24)