Slavkovští chtějí zpět kulturní dům, městu ale chybí peníze

Slavkov u Brna - Co s chátrajícím společenským domem Bonapart? Otázka pro zastupitele Slavkova u Brna. Město vlastní polovinu budovy, druhá je v rukou soukromníka. A ten ji chce prodat. Jedinečné možnosti radnice získat celý objekt a oživit tradici kulturně-společenských akcí ale brání cena – 20 milionů, které Slavkov nemá.

V 70. a 80. letech lákal společenský dům Bonapart na divadlo a koncerty návštěvníky z celého regionu. Pro mnohé obyvatele Slavkova u Brna je dokonce symbolem mládí. Třeba Milan Hrazdílek po jeho točitých schodech pravidelně stoupal na zkoušky kapely. A dodnes se nevzdal myšlenky, že si tam zahraje znovu. „Vešlo se tam 300, 350 lidí. Takové prostory Slavkov nikde jinde nemá,“ tvrdí Hrazdílek.

Místo na lístky tam ale dnes lidé stojí frontu na levné zboží z dovozu. Firma Prelax, které patří polovina budovy a zároveň je jejím správcem, už na důstojnější využití zanedbané budovy rezignovala. A teď se rozhodla svůj podíl prodat.

  • Chátrající slavkovský „kulturák“ zdroj: ČT Brno
  • Chátrající slavkovský „kulturák“ zdroj: ČT Brno

Osud místního „kulturáku“ je  v rukou slavkovských zastupitelů, kteří uvažují o koupi podílu soukromníka. Překážkou je ale vysoká cena. „Druhý spoluvlastnický podíl nám byl nabídnut za 20 milionů korun. Vzhledem k ekonomické situaci města ale takovou částku nejsme schopní dát dohromady,“ uvedl starosta Slavkova u Brna Ivan Charvát (ODS).

Skutečnou hodnotu budovy prozradí znalecký posudek

Zastupitelé uvažují střízlivě - kromě nákladů na koupi by další miliony spolykala nezbytná oprava sálů. Odmítnout obchodní nabídku ale znamená dát prostor spekulantům. A hrozbě, že v památkové zóně - hned vedle zámku - vyroste třeba noční klub.

Nabízená cena je pro nás nereálná, říká starosta Ivan Charvát (zdroj: ČT24)

„V okamžiku, kdy město tuto nabídku odmítne, budeme pochopitelně jednat samostatně, nezávisle na městě,“ potvrdil jednatel společnosti Prelax Daniel Fusek.

Radnice je připravená se spoluvlastníkem jednat znovu. Pro zjištění reálné ceny si nechá zpracovat znalecký posudek. O možnosti odkoupení kulturního domu budou zastupitelé jednat v polovině února. Mimo jiné tak rozhodnou, zda bude příští plesová sezóna znovu v režii trhovců, nebo dostanou šanci i tanečníci.