Do Zbrojovky chce vstoupit silný partner, tvrdí Roman Pros

Brno -  Fotbalová Zbrojovka by se mohla brzy dočkat záchrany. Takové poselství sdělil sportovním fanouškům na dnešní tiskové konferenci jeden ze spolumajitelů fotbalového klubu Roman Pros. Podle něj projevila zájem o vstup do klubu silná česká finanční skupina, která by chtěla majetkově do klubu vstoupit. O který subjekt se jedná, to ale Pros neupřesnil.

Roman Pros nebere iniciativy fanoušků příliš vážně, podle něj klub potřebuje zejména spoluúčast silného finančního partnera. Proto majitelé klubu zvažují, zda se vůbec mají účastnit kulatého stolu, kde by měli diskutovat zástupci města, kraje a fanoušků o budoucnosti brněnského fotbalu, zúčastnit. 

Hráči Brna
Zdroj: ČT24/ČTK

Bratři Prosové se podle svých slov už nechtějí dalšího dění ve Zbrojovce účastnit. „Nejsme připraveni na to, dále fotbalový klub v Brně živit, podporovat ho a vyvíjet veškeré ostatní aktivity spojené s fotbalovým klubem,“ uvedl majitel klubu. Jednání se zatím neznámou společností, která by měla do společnosti vstoupit, budou podle Romana Prose trvat několik týdnů, teprve potom zveřejní, kdo by měl být novým majitelem Zbrojovky.

Rozhovor s Romanem Prosem (zdroj: ČT24)

Roman Pros odmítl informace o předluženosti klubu. Po porovnání pohledávek a závazků, které klub má, je celková bilance účetnictví podle majitelů aktivní. „My svoje závazky plníme a splníme,“ řekl Pros.

Historie klubu Zbrojovka Brno

1913 - Cyril Lacina založil fotbalový klub SK Židenice, který je předchůdcem dnešní Zbrojovky.
1926 - Klub získal titul amatérského mistra Československa.
Po 2. světové válce - Klub se přejmenoval na Zbrojovku Brno.
1977 - Hráč klubu Karel Kroupa se stal nejlepším fotbalistou Československa
1978 - Pod vedením trenéra Josefa Masopusta klub vyhrál svůj první a jediný prvoligový mistrovský titul.
80. léta - Krizové období, klub po sérii neúspěchů sestoupil do 2. ligy, zpět do vyšší soutěže se vrátil až v roce 1989 pod vedením trenéra Františka Cipra.
90. léta - Po rozdělení majetku tělovýchovné jednoty Zbrojovka Brno připadl na začátku devadesátých let stadion fotbalistům, kteří jej předali podnikateli Lubomíru Hrstkovi, jenž v okolí vybudoval Boby centrum a převzal fotbalový klub. Hrstka stadion zastavil u bank, ovšem nevěnoval mu žádnou péči a kolos postupně chátral.
2000 - Klub Boby Brno se ocitl v konkurzním řízení. Jeho novým sponzorem se stala firma Stavo Artikel. Tři následující roky nesl klub její jméno. Stadion za Lužánkami ale zůstal nadále v rukou Lubomíra Hrstky a klub zde byl pouze v pronájmu.
2001 - Kritickou situaci chtělo řešit vedení brněnské radnice společně se Stavo Artikelem Brno rekonstrukcí stadionu. Majitel však kladl velké požadavky, a tak magistrát začal hledat jiné řešení - rozhod nakonec pro rekonstrukci stadionu v Králově Poli, který se stal novým domácím hřištěm klubu.
2002 - Firma Stavo Artikel klub opustila - přejmenoval se na 1. FC Brno.
2008 - Klub otevřel Tréninkové centrum mládeže v Brně-Ivanovicích. Vznikly také plány na nový zastřešený fotbalová stadion Za Lužánkami.
15. června 2010 - Název klubu byl změněn na FC Zbrojovka Brno. Trenérem se stal Karel Večeřa. Z klubu však začali odcházet klíčoví sponzoři - nejdříve Skanska, poté OHL ŽS. Zbrojovka tak začala bojovat s nedostatkem financí a nedařilo se jí ani v soutěži - klesla na poslední místo v tabulce. Po prohraném rozhodujícím zápase s Příbramí zahájila sezonu 2011/2012 ve druhé lize.