Lidé si příští rok za jízdné připlatí

Brno - S vyššími výdaji za jízdné budou muset příští rok počítat cestující městskou dopravou v Jihomoravském i Zlínském kraji. Zdražuje se nejen doprava v jednotlivých městech. Ceny zvyšuje také Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Dopravci se shodují, že zvýšená cena je dána vyšší DPH a rostoucími cenami nákladů dopravců.

V Brně se zvýší ceny všech jízdenek. U městské hromadné dopravy cena roční jízdenky vzroste z 4430 na 4750 korun. Podraží i další druhy kuponů a jízdenek. Základní jízdné se zvedne z 18 Kč na 20 Kč a hodinový lístek z 22 na 25 korun. Naposledy se hromadná doprava v Brně zdražovala před 3 lety. Tehdy se ceny zvýšily přibližně o pětinu.

Podle vedoucího tarifního odboru brněnského dopravního podniku Víta Prýgla je důvodem zdražení zejména inflační růst. „Zvýšily se ceny vstupů, energií, pohonných hmot. Hlavním důvodem zdražení je změna daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent,“ uvedl Prýgl. Podle něj bude změna tarifu minimálně na dva roky.

V tafirech jízdného udělal dopravní podnik několik změn. Podle Prýgla bylo snahou dopravního podniku, aby se změna co nejméně dotkla pravidelných zákazníků. U předplatních jízdenek je zdražení od tří a půl do sedmi procent. Používají je tři čtvrtiny zákazníků, kteří tvoří asi šedesát procent tržeb městské firmy. U jednorázových jízdenek je zdražení vyšší, v průměru dvanáct až třináct procent.

Brněnský dopravní podnik nově zavedl přenosné jízdenky. Za 6100 pro areál města. Firma chce tak vyjít vstříc poptávce firem a institucí. 

Ceny zvyšují všechna města provozující hromadnou dopravu

Ve Znojmě měsíční jízdenka podraží o 40 na 280 korun, čtvrtletní o 120 na 720 korun. Zvýší se i ceny základního jízdného z deseti na dvanáct Kč.

Podobné zdražení se dotkne i obyvatel Blanska a Hodonína. I tam základní jízdenka zdraží z osmi na deset korun, měsíční z 240 na 280. 

I v Břeclavi zaplatí od ledna jednorázoví cestující místo osmi deset korun. Cena měsíční předplatné jízdenky vzroste o 20 korun na 260, čtvrtletní o 120 na 720 korun. „Nově budou zavedeny roční předplatní jízdenky. U těchto jízdenek je pro stálé cestující cena za jednu jízdu nejvýhodnější,“ uvedl vedoucí odboru správních věcí a dopravy břeclavské radnice Roman Konečný. Roční jízdenka bude stát 2500 korun. Břeclav na městskou dopravu přispívá ze svého rozpočtu. Letos je to 13,5 milionu korun.

Připlatí si i cestující ve Zlíně a v Otrokovicích

Základní dvacetiminutová jízdenka se ve Zlíně zvýší z devíti korun na dvanáct a upraví se časy některých jízdenek. Ceny měsíčních jízdenek se zvýší z 290 na 380 korun.