Města na jihu Moravy omezují kvůli smutku vánoční program

Brno - Státní smutek vyhlášený vládou od středy do pátku se běžného života lidí příliš nedotkne.  Zrušen bude pouze hazard. Omezení dalších aktivit je na samotných pořadatelích akcí. Divadla a vánoční trhy mění na následující 3 dny své programy.

V jihomoravské metropoli se ztiší vánoční trhy. Brněnská radnice zrušila kvůli státnímu smutku vyhlášenému v souvislosti s úmrtím exprezidenta Václava Havla tradiční vánoční ohňostroj. Každoročně na něj chodily tisíce lidí, měl se konat v pátek. Rozhodlo o tom dnes vedení radnice. Zcela se zruší také hlasitější produkce  bigbeatových kapel, zabijačka a fire show. "Na náměstí Svobody bude program v pátek omezen. Orchestr Gustava Broma, jehož koncert je naplánován na 17:00 by se ale měl uskutečnit,„ uvedl Pavel Žára, mluvčí brněnského magistrátu. Program Brněnských Vánoc, kterými žije celé centrum moravské metropole, pořadatelé kvůli státnímu smutku vyhlášenému v souvislosti s úmrtím exprezidenta Václava Havla změní. Neuskuteční se dětská vystoupení a další dojednané koncerty budou v komorním duchu. Prodejci nebudou mít povoleno po dobu třídenního státního smutku pouštět u stánků s občerstvením reprodukovanou hudbu. Většina programu na hlavním podiu na náměstí Svobody bude zrušena, a to včetně oblíbených vánočně laděných hudebních vystoupení školáků a dětských kroužků. “Naopak v programu zůstane vystoupení hlavních hostů, zástupce moravské worldmusic Tomáše Kočky a koncert Hany Robinson," uvedla ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková. Brno se na rozdíl od Olomouce nechystá přenášet pohřeb Václava Havla na velkoplošné obrazovce.

Brněnská divadla nemají v plánu rušit svůj program. Divadlo Husa na provázku totiž uvede hru Václava Havla Prase a v Městském divadle Brno budou hrát k poctě Václava Havla. Před každým představením vystoupí jeden z herců a pronese pár vzpomínkových slov, po kterých bude následovat minuta ticha, minutou ticha budou zahajovat představení i v Národním divadle Brno. Stejně tak se odehraje recitál Marty Kubišové v brněnské Redutě. Zpěvačka jej chce věnovat  vzpomínce na Václava Havla.

Stejně tak se nebudou rušit sportovní utkání a například hokejisté budou před zápasem extraligy držet minutu ticha. 

Břeclavští ruší kvůli státnímu smutku program trhů, Boskovice zavřou kino

Břeclavská radnice se rozhodla zcela zrušit program vánočního trhu, který měl vyvrcholit ohňostrojem. „Trhovcům jsme doporučili zavřít stánky a my omezíme program, který by jakkoliv narušoval pietu za zemřelého Václava Havla. Ten dnešní úterní zakončíme tichým ohňostrojem,“ uvedl David Mahovský z břeclavské radnice. Středeční akce Předvánoční čas v Břeclavi se ruší bez náhrady. Starosta a exstarosta navíc zruší klání o nejlepší svařák, který měli na několika místech Břeclavi rozlévat lidem.

V Boskovicích se na tři dny zcela zavře kino Panorama. Rovněž po dohodě s farářem a dirigentem Tomášem Pléhou se ruší druhý Vánoční koncert naplánovaný na středu 21. 12. 2011 v evangelickém kostele. 

Kvůli státnímu smutku byl v Kroměříži z 22. prosince na 30. prosince přesunut program Screamers - vánoční speciál 2011. V den pohřbu si naopak Kroměřížané mohou exprezidenta připomenout projekcí snímků Audience a Občan Havel. Uskuteční se od 12:00 a 14:00 v nově opraveném kině Nadsklepí, vstup je zdarma. 

Divadelní představení nebudou rušit ani ve Zlíně. Ve středu dopoledne tamní divadlo odehraje muzikál Juan, ve čtvrtek hru Brouk v hlavě. V obou případech jde o představení pro školy. „Divadelníci uctí památku pana prezidenta minutou ticha. Stane se tak i ve středu večer, kdy se uskuteční tradiční charitativní akce Vánoční tržiště,“ uvedla mluvčí zlínského divadla Hana Šmardová. 

Znojemští program na trzích se s ohledem na děti, které se na vystoupení připravovaly, omezovat nebudou, program adventu ale skončí v pátek v poledne. V den pohřbu Václava Havla deset minut před dvanáctou budou občané a zástupci města uvítání na smutečním setkání na místě konání místních vánočních trhů. Ve pravé poledne uctí bývalého prezidenta minutou ticha. Ve 12 hodin a deset minut začne církevní rozloučení s Václavem Havlem, které povede znojemský děkan Jindřich Bartoš na Masarykově náměstí. Ve čtvrt na jednu rozezní Znojmo píseň Marty Kubišové a státní hymna.

Prvního českého prezidenta si připomenou i studenti

Na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha připravili učitelé speciální pořad na počest Václava Havla. Studenti se místo běžné výuky sejdou v aule školy a budou mít příležitost vzpomenout na exprezidenta. Žáci budou moci na velkou nástěnku přidat jakýkoliv vzkaz Václavu Havlovi. Informoval o tom ředitel gymnázia Petr Kovač.

Na Gymnáziu Slovanské náměstí skončí ve čtvrtek dřív výuka před vánočními prázdninami. Podle ředitele Antonína Filouše začali studenti už od pondělka zapalovat svíčky kolem fotografie Václava Havla, kterou vystavili u vstupu do školy. Na Gymnáziu Vídeňská mají ve čtvrtek divadelní představení, které chtějí také zahájit vzpomínkou na bývalého prezidenta.