Masarykova univerzita zvažuje provozování kina Scala

Brno - Kinu Scala - jednomu z posledních klasických kin v Brně,  svitla naděje, že zůstane zachováno. Projevila o ně zájem Masarykova univerzita, která chce o dalším využití jednat s městem. To totiž nedávno v reakci na kritiku odborníků z univerzitního ústavu filmu a audiovizuální kultury, kteří likvidaci posledního tradičního kina v centru města označili za špatné rozhodnutí, navrhli, ať kino provozuje sama univerzita. Město už poslalo Masarykově univerzitě oficiální nabídku.

Vedoucí ústavu filmu Jiří Voráč nedávno označil případné uzavření kina Scala za ukázkový příklad politického selhání města a manažerského selhání Turistického a informačního centra Brna jako přímého provozovatele. „Vezměme si analogii z pohostinství: hospoda nabízí trvale mizernou obsluhu, takže není divu, že jí mizí hosté, přičemž řádný hospodář by takovou situaci jistě řešil tím, že by vyměnil personál a jídelníček, nikoli tím, že by zavřel krám,“ uvedl Voráč. 

Město v reakci na tuto kritiku navrhlo, že univerzitě prostory nabídne za symbolickou 1 korunu ročně. Vedení Masarykovy univerzity se nabídkou začalo zcela vážně zabývat. Plánuje, že by mohlo kino využívat k provozování společenských akcí, k promítání, ale také jako studijní prostory pro univerzitu třetího věku.

Za korunu kino

Jenže takové využití by se městu nemuselo líbit. Podle náměstka primátora Olivera Pospíšila jsou i jiní zájemci, kteří o provozování Scaly uvažují. „Pokud by podmínkou nebylo zachování kina, není důvod, abychom nabídku provozování sálu za symbolickou cenu měli nabízet jen univerzitě,“ řekl České televizi náměstek Pospíšil. 

Jakým způsobem a zda vůbec univerzita kino Scala využije, bude jasněji po setkání zástupců univerzity s vedením města. Žádné oficiální jednání se totiž dosud neuskutečnilo.