Na domech rostou nepovolené nástavby, úřady jsou bezmocné

Brno - Nepovolené nástavby bytových domů jsou trnem v oku brněnských úředníků. Obvykle se jedná o půdní vestavby či nástavby dalších pater, které stavebníci postavili jinak, než měli povoleno. V některých případech se s vyřizováním stavebního povolení neobtěžovali vůbec. Přímo ukázkovým příkladem je cihlová „krabice“, která vyrostla na domě v Merhautově ulici, či nepovolená nástavba památkově chráněného domu v Jaselské. Úřady si s nimi neví rady a hříšníky se jim nedaří přimět k nápravě.

Černé stavby v Brně se množí (zdroj: ČT24)

Příklad první: Merhautova 74 s novými dvěma patry. Začínalo se stavět sice s platným povolením, ale když přišly úřady na kontrolu, zjistily, že nástavby s byty jsou postavené úplně jinak jak co do výšky, tak do šířky. Jenomže s tím si stavební firma hlavu neláme, naopak je na svůj výtvor pyšná.

„Po našem vstupu do projektu jsme provedli změny, které podle našeho názoru projekt změnily k výrazně lepšímu estetickému vzhledu a praktičnosti bytových jednotek,“ vysvětlil jednatel firmy Investica.cz Michal Kutílek.

Úředníci po kontrole zahájili řízení o odstranění stavby - z toho ale firmy evidentně strach nemají. Stavebníkovi totiž stačí jen dodat nové dokumenty. V tomto případě už má souhlas obyvatel domu a černá stavba získá dodatečné povolení.

Nástavba v Jaselské musí podle úřadu zmizet

Příklad druhý: Spor mezi stavebním úřadem městské části Brno-střed a vlastníkem domu v Jaselské ulici Alim Ezzatim trvá už více než půl roku. Ezzati na jedné z nejatraktivnějších ulic v Brně postavil na památkově chráněném domě „černou“ půdní vestavbu a v atriu domu vykácel vzrostlé staleté stromy pro budoucí stavbu neznámo čeho - to všechno bez jakéhokoliv stavebního povolení.

Černá nadstavba na domě v Jaselské ulici
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na černou stavbu upozornili stavební úřad městské části Brno-střed nájemníci a obyvatelé sousedních domů letos na jaře. Pořídili dokonce fotodokumentaci - podle ní se Ezzati nezdráhal při svých nezákonných úpravách v dvorním traktu domu do země zahrnout nebezpečný odpad, jako je stavební suť a plasty, které se v České republice musí vyvážet na skládku. Fotografie předali policii.

„Vzhledem k rozsahu činností na ně musí mít stavební povolení, které nemá. Proto jsme zahájili řízení o odstranění stavby,“ uvedl mluvčí brněnské městské části Roman Burián.

O tom, že na nástavbu potřebuje nějaké povolení, prý Ezzati nevěděl. Ke změně přístupu ho nepřinutily ani pokuty od stavebního úřadu, proti kterým se odvolal. I přes nařízené okamžité zastavení stavby dovážel stavební materiál na svůj pozemek dál, jen už ne přes pozemky sousedící Okresní správy sociálního zabezpečení, která mu přístup do jeho zahrad zablokovala.

Po měsících dělání mrtvého brouka ale spadla klec. „Stavebník měl předepsanou určitou množinu dokumentů, které měl úřadu dodat. Dokumentaci nedoplnil, na naše výzvy nereagoval, takže nám nezbylo nic jiného, než skutečně nařídit odstranění stavby,“ vysvětlil Burián.

Přinutit majitele odstranit černou stavbu je boj

Vyhráno ale úřad nemá. Ali Ezzati se proti tomuto rozhodnutí odvolal a magistrát má teď dva měsíce na rozhodnutí. I v případě, že stavbu pošle k zemi, si stavebník může zažádat o úplně nové řízení a celé kolečko se roztočí znova.

Snad jediný známý případ na Brněnsku, kdy sousedé dotlačili úřady k ráznému kroku, je ten z Ostopovic. Dvě patra, která si majitel pozemku postavil na bytovém domě, musel loni v červnu opravdu zbořit.