Horáková se nedohodla se Znojmem na mimosoudním vyrovnání

Znojmo – Snaha vyřešit spor někdejší šéfky znojemského majetkového odboru Renaty Horákové se Znojmem skončila neúspěchem. Horáková po městě požadovala finanční kompenzaci a potvrzení vyjádření, že jednala správně, když upozornila na nekalé praktiky bývalého tajemníka Vladimíra Krejčíře, a že se k ní bývalé vedení nechovalo korektně. To současná koalice odmítla. Spor tedy definitivně vyřeší až soud.

Renata Horáková žádala v mimosoudním vyrovnání finanční kompenzaci, svoje místo na radnici a to, aby současné vedení města odsouhlasilo jejím advokátem naformulované vyjádření. „Nebyl problém v otázce úhrady finančních nákladů ani odškodnění. Nicméně mé klientce jde o to, aby bylo uznáno, že jednala správně, tak, jak jí předepisují zákony této země. Očekávala, že město, byť není soudce, její snahu ocení a takto se také vyjádří,“ uvedl advokát Horákové Jiří Feichtinger. „Myslím si, že jsem nic neprovedla, plnila jsme svoje povinnosti vedoucí odboru, když jsem na ty nepravosti upozornila. Proto jsem se chtěla na svoje původní místo vrátit,“ uvedla Horáková.

„Koaliční partneři se shodli, že naformulované vyjádření vztahu k paní Horákové a hodnocení kroků bývalého vedené města není akceptovatelné. Nikdo po mně jako po současném starostovi nemůže chtít, abych byl arbitrem této kauzy. Proto nemůžeme takto formulované konstatování paní Horákové přijmout,“ uvedl starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Podle něj je to věc, kterou musí rozhodnout soud. „Jeho rozhodnutí potom samozřejmě budeme akceptovat,“ dodal. Město bylo ochotné splnit jedinou podmínku – zaplatit finanční kompenzaci.

Renata Horáková a starosta Znojma Vlastimil Gabrhel o mimosoudním jednání (zdroj: ČT24)

O sporu tak v řádu několika týdnu bude rozhodovat soud. „Jsem optimistka, doufám, že to dobře dopadne,“ uvedla Horáková.

Soudce v polovině října vybídl obě strany ke smíru

Žalobu Horákové na Znojmo soud poprvé projednával v polovině října. Tehdy soud upozornil na to, že byla odvolána, ale její pracovní smlouva nebyla ukončena. Z funkce vedoucí majetkového odboru byla přeřazena do archivu. O své místo tak optikou soudu nepřišla. „Tento lapsus budou muset účastníci vyřešit,“ řekl tehdy předseda senátu Petr Slunský. Slunský tehdy obě strany sporu vybídl k mimosoudnímu vyrovnání. To ale nyní zkrachovalo.

Renata Horáková, v té době vedoucí majetkového odboru, spolu s radním Jiřím Ludvíkem vloni upozornila policii na nekalé praktiky na znojemské radnici. „Poukázala jsem na mimořádně nevýhodné a nezákonné transkace města Znojma za starosty Nezvedy a tajemníka Krejčíře,“ uvedla před časem. „Odměnou“ jí bylo přeřazení na místo do archivu.