Stovky obyvatel Poličné bojovaly za zachování školy

Poličná – Stovky obyvatel Poličné dnes zaplnily školní jídelnu v této místní části Valašského Meziříčí. Proti rozhněvaným rodičům i studentům tam stanuli starosta města a šéfové politických klubů. Vedení Valašského Meziříčí se na veřejné schůzi snažilo obhájit svůj záměr zrušit místní základní školu.

Arogance, komplot, Mnichov. I taková slova zazněla na úvod schůze z úst ředitele základní školy v místní části Poličná. Zaměstnance ani rodiče dětí nikdo před rozhodnutím zrušit školu nevaroval. Naopak, v rámci optimalizace škol ve městě byla navržena naprosto jiná řešení. Radikální krok zrušit školy v místních částech Krhová a Poličná navrhl starosta města Jiří Částečka (ODS) a koaliční radní návrh odhlasovali. 

V současné době má Valašské Meziříčí v základních školách volných 990 míst. Zrušením škol v Poličné a Krhové zanikne 200 míst.

Zodpovědní politici tak dnes přijeli do Poličné své rozhodnutí vysvětlit. Starosta argumentoval především ekonomickými důvody. Ve městě je téměř tisícovka volných míst na základních školách, radnice už také nechce doplácet na platy učitelů. Optimalizace bude navíc podle starosty dál pokračovat, netýká se tedy jen dvou zmíněných škol. Někteří rodiče proto požadovali alespoň jistotu, že své dítě nepřehlásí do nové školy, kterou by za několik měsíců čekal stejný osud jako tu v Poličné. 

Celé rozhodnutí musí ještě posvětit zastupitelstvo, které se sejde 15. prosince. Už teď se ozývají hlasy, volající alespoň po pozastavení účinnosti rozhodnutí rady města. V Poličné navíc zvažují radikální odpověď na rozhodnutí radních - odtržení od Valašského Meziříčí.

Za svoji školu se postavily i děti
Zdroj: ČT24

Neznámý plán dostal zelenou 

Plán schválili 10. listopadu zastupitelé Valašského Meziříčí při avizovaném projednávání optimalizace škol ve městě. Přesto byla zpráva o zrušení místní školy v Poličné pro všechny nečekaná. Na plánu optimalizace totiž přes rok pracovala odborná komise, která zastupitelům navrhla dvě varianty úspor. První počítala se zánikem Základní školy Žerotínova, kterou navštěvuje 400 dětí. Podle druhé měly zůstat všechny školy v provozu a prázdné třídy se měly pronajímat. Po komisi vystoupil s návrhem starosta Jiří Částečka (ODS). Překvapivě navrhl zrušení škol na okraji Valašského Meziříčí, v Poličné a Krhové. Zastupitelé následně bod jednoznačně schválili. 

Expertní komise tak několik měsíců pracovala zcela zbytečně. „Byl jsem z toho dost v šoku, když jsem zjistil, že na stole je protinávrh. Dost nemile mě to překvapilo,“ popsal předseda expertní komise a zastupitel Jiří Hruška (TOP 09). Vedení Valašského Meziříčí tak patrně ustoupilo nátlaku rodičů dětí ze Základní školy Žerotínova, kteří začali proti zvažovanému rušení školy sepisovat petici.