Chropyně po sedmi měsících stále nezná příčiny ničivého požáru

Chropyně - Chropyně se stále vzpamatovává z historicky největšího požáru ve Zlínském kraji. Po sedmi měsících zůstavají na místě trosek ohořelých budov jen holé pláně s haldami cihel, které čekají na další využití. Materiál nebezpečný pro životní prostředí je pryč. V troskách nezůstaly jen provozy firmy Remiva recyklující plasty, ale také haly jiných firem, třeba  Chropyňských strojíren nebo Energetiky Chropyně. Celková škoda se vyšplhala na 280 milionů. Příčiny požáru ale stále nejsou známy, a tak všichni čekají na vyplacení pojistek. Místní obyvatelé absolvovali poslední kontrolu hygieniků, kteří chtějí otestovat produkty z jejich zahrádek, jestli nejsou toxické.

Nejvíce ze všech však na požár doplatila právě firma Remiva, které v areálu zhořelo veškeré vybavení. Její majitel Miroslav Vala se ale k situaci vyjadřovat nechtěl. Provoz by rád obnovil, ale musí čekat na stavební povolení. Už těsně po požáru mu ale bylo jasné, že jeho zaměstnanci přijdou o práci. Mezi nimi i řada postižených, které firma na výrobu plastů zaměstnávala.

O svoje zázemí ale nepřišla firma Remiva jako jediná. Těžká technika ještě teď likviduje poslední zbytky budovy patřící Energetice Chropyně. Jediný, kdo svoji budoucnost komentovat neodmítl, byl František Kudela, předseda představenstva další poškozené společnosti Chropyňská strojírna. Té požár zničil skladovací halu. Její zbytek teď dělníci opravují a o kus dál dokonce vyrůstá hala nová. „V prvních hodinách jsme se snažili zachránit, co se dalo. Zaměstnanci odnesli do bezpečí například padesát robotů, každý za milion korun. Nevěděli jsme, kde se oheň zastaví, o co přijdeme,“ zavzpomínal na tragické dubnové dny Kudela. Výroba ale naštěstí zůstala nedotčena, žádný z 230 zaměstnanců nepřišel o práci. Strojírna si škodu vyčíslila na 25 milionů korun, na většinu peněz ale pořád čeká. Jednání s pojišťovnou by podle vedení firmy usnadnil jednoznačný oficiální výsledek vyšetřování požáru. Ten je ale v nedohlednu. Odebrané vzorky z místa požáru jsou stále ještě v kriminalistických laboratořích.

  • Firmy zahájily obnovu areálu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3033/303295.jpg
  • Velká část areálu musela jít k zemi zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3033/303294.jpg
  • Po továrně na plasty zůstávají hromady sutin zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3033/303290.jpg
  • Sutiny zůstávají na místě bývalé továrny na plasty zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3033/303292.jpg

Svoji práci v Chropyni dokončují také hygienici. Právě dnes si přišli pro poslední vzorky kořenové zeleniny, kterou pěstují na svých zahrádkách lidé v bezprostřední blízkosti požářiště. „Dnes jsme odebrali vzorky mrkve, která vyrostla na zahrádkách v dýmem zasažené části města. Posíláme je do ústavu v Ostravě, kde zjistí, zda neobsahuje zdraví škodlivé látky,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí chropyňské radnice Jiří Pospíšil. Dřívější testy půdy, vzduchu, vody či vajec ale žádné nadlimitní hodnoty nepotvrdily. Místní ale museli dlouho přesvědčovat, že se nemusí bát. Strach z kontaminace vody, půdy, zvířat i rostlin byl v místních lidech ještě dlouhé týdny po požáru. Dnešní výsledky by měly být jasné za několik dní.