Na Valašsku mají jasno: Slivovice je lék

Zlínsko - Vůně čerstvé slivovice se začíná pomalu šířit po celém Valašsku. Pro domácí pěstitele však nastávají těžké časy, pálenice jsou totiž beznadějně obsazené. Provozovatelé pálenic se ani na chvíli nezastaví a oheň pod kotlem ani nestačí vyhasnout mezi jednotlivými zákazníky. Obsazeno je až do poloviny února. Pěstitelé i provozovatelé pálenic proto vypadají velmi spokojeně a letošní úrodu hodnotí jako velice dobrou. Co do množství i kvality prý byla nesrovnatelně lepší než ta loňská.

Provoz pěstitelských pálenic je na některých místech naplánovaný s přesností na hodiny a ani na chvíli se nezastaví. Seznamy zákazníků jsou plné a pevně dané až do ledna nebo do poloviny února příštího roku. V okolí Zlína, kde pálenice navštívil štáb České televize, je sezóna v plném proudu. Pálenice aktuálně zpracovávají téměř výhradně nejtypičtější valašské ovoce – to znamená švestky – nebo chcete-li po valašsku – trnky.

NO COMMENT: Palírny zahájily provoz (zdroj: ČT24)

„Očekávání je veliké a úroda bohatá,“ hodnotí sezónu Rudolf Slezák, který do pálenice v Březnici u Zlína přivezl tři sudy švestkového kvasu. Starost o kvas a jeho zpracování je sice především pánská záležitost, přesto v pálenici není výjimkou dámský doprovod, který neopomíná zdůraznit, že slivovice je lék a měl by se brát s mírou. Hodí se nejen k přímé konzumaci, ale taky do čaje nebo jako mazání a jako vnější dezinfekce. „Já sama, když je mi špatně, tak si dám štamprlu a pomůže mi to. Někdo si s tím mastí kolena, někdo klouby nebo ledasco. Do čaje je to taky dobré, ale v malé míře radši,“ prozrazuje svůj recept na pevné zdraví Františka Vyoralová, která přijela s manželem z nedalekých Bohuslavic.

Vypálit se smí jen omezené množství

V pálenicích nechybí výrazné nápisy upozorňující na zákonem povolený limit, který si domácnost může nechat vypálit. Je to 30 litrů 100procentního alkoholu. Některým zákazníkům se to ale nelíbí a omezení považují za příliš přísné.

Nejen to ale trápí vyznavače ohnivé vody z Valašska. Policie už musela řešit několik krádeží – překvapivě nejen hotové a třeba už letité slivovice, ale poměrně nezvykle i kvasu. Tedy suroviny, se kterou následně museli mít zloději ještě spoustu práce a výdajů. Například z chaty ve zlínské části Malenovice zmizelo pět  stodvacetilitrových sudů. A zahrádkáři z Hradčovic na Uherskohradišťsku zase někdo vysál bečky, ve kterých zrálo 700 litrů kvasu.