Z centra Zlína zmizí přechod - je nebezpečný pro chodce

Zlín - V centru Zlína zmizí ze čtyřproudové silnice přechod pro chodce. Stal se totiž životu nebezpečným. Jen letos na něm musela zlínská policie řešit hned několik vážných dopravních nehod, jejichž oběťmi se stali chodci. A právě kvůli jejich bezpečnosti se bez něj budou muset obejít. Radnice tak chce donutit pěší, aby využívali nedalekého podchodu nebo bezpečného světelného přechodu. K němu je to sice dál, a tak budou muset občané ušlapat více kroků, může jim to ale zachránit život.

Přechod se nachází na křižovatce ulic Dlouhá, Kvítkova a Zarámí a jen v letošním roce na ní řešila policie deset dopravních nehod. Právě ve čtyřech případech došlo ke střetu s chodci. Pět z nich skončilo s vážnými zraněními v nemocnici. „Chceme tomu zabránit. Proto jsme se rozhodli přechod zrušit. Je nám jasné, že se toto rozhodnutí nemusí líbit, ale pro nás je jejich bezpečnost důležitá,“ uvedla náměstkyně zlínského primátora Eva Štaugerová.

Statistika zmíněného přechodu je totiž tragická. Kromě letošních nehod jich bylo od roku 2005 celkem 46. Zraněných chodců devět. A to je podle zlínské radnice i místní policie alarmující. Dokládá to i analýza dopravního inspektorátu policie, podle které je sedm metrů dlouhý a světelnou signalizací nevybavený přechod nezvladatelný. „Chybí na něm například také záchytný ostrůvek, a tak nemá chodec šanci. Čísla zraněných jsou pak skutečně velice vysoká. Jedno auto zastaví, ale to další ve vedlejším pruhu chodce přehlédne,“ uvedl Josef Havela, mluvčí zlínské policie.

Zrušení přechodu přivítají především řidiči. Jízda v tomto úseku Zlína je totiž pro ně příliš komplikovaná. Město nyní zpracovává podklady, na jejichž základě by mělo ke zrušení podchodu dojít asi za dva měsíce. Pokud se tak stane, nechá radnice v tomto úseku nainstalovat zábradlí, která chodce na absenci přechodu také upozorní.

Vydáno pod