Tragickou nehodu zavinil řidič trolejbusu, jel na červenou

Brno - Tragickou květnovou srážku tramvaje a trolejbusu v Brně zavinil řidič trolejbusu, který vjel do křižovatky na červenou. Závěr vyšetřování oznámil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Při nehodě zemřel jeden člověk a čtrnáct lidí se zranilo. Vyšetřování inspekce potvrdilo prvotní výpovědi svědků tragédie. Ti uvedli, že řidič trolejbusu vjel do křižovatky, když už svítila na semaforu červená, a střetl se s tramvají. Přesto inspektoři uvažovali také o dalších možných příčinách nehody – například o technické poruše.

Při vyšetřování proto inspekce zkoumala technický stav vozů, které jsou majetkem brněnského dopravního podniku. Oba však byly v době střetu v pořádku. Řádně fungovaly i semafory na křižovatce. Řidiči navíc měli dobrý výhled. „Nyní dokončujeme závěrečnou zprávu k vyšetřování kolize. Tu později předáme policii,“ uvedl mluvčí Drápal.

Řidič trolejbusu se hned po kolizi potýkal s psychickými problémy. Byl v domácím léčení. Ve věci proto mohl být vyslechnut teprve koncem prázdnin. V nejbližších dnech policie rozhodne, ze kterých trestných činů jej obviní.

Nehoda se stala v polovině května mezi zastávkami Provazníkova a Lesnická. Tramvaj na lince 9 při kolizi vykolejila. Trolejbus číslo 37, který jel do vozovny v Brně-Husovicích, se několikrát otočil kolem své osy. Rozbitým zadním sklem vypadl senior, který zemřel. Cestující utrpěli zlomeniny a pohmožděniny.