V Ořešíně vzniká nová školka. Postavená byla za jeden den

Brno - Brněnský Ořešín v září otevře novou školku pro pětadvacet dětí. Přestože z ní ještě dnes ráno byly vidět pouze základy, odpoledne už je téměř hotovo. Jelikož měla městská část s její stavbou nakvap, zvolila ve výběrovém řízení projekt modulární stavby, jejíž vybudování je levné a mnohem rychlejší než u klasických zděných staveb. Pokud by předškoláků v Ořešíně za několik let zase ubylo, bylo by ji navíc možné přestavit k jiným účelům nebo přemístit.

Rodiče předškoláků z Brna-Ořešína své děti doposud vozili do nedalekých Jehnic, kde je školka součástí základní školy. Jenže předškoláků v posledních letech tak markantně přibylo, že Jehničtí začali mít nedostatek místa dokonce pro děti z vlastní obce, natož pro ty ze sousedního Ořešína, odkud k nim pravidelně dojíždělo 36 dětí. Místní předškoláky tak začali upřednostňovat, kvůli čemuž se městské části dostaly do konfliktu.

Naskytla se dvě řešení - rozšíření mateřské školy v Jehnicích, kde by přístavba stála asi 30 milionů korun, nebo stavba další školky. Ořešínští se rozhodli pro druhou variantu, která navíc stojí několikanásobně méně peněz.

„Dostali jsme se do časové tísně. Postavit klasickou stavbu by bylo nejen nákladné, ale hlavně zdlouhavé. Ve výběrovém řízení jsme proto oslovili několik firem nabízející modulární systémy,“ uvedl starosta Brna-Ořešína Jan Levíček (TOP 09). „Taková školka nás přijde jen na 4 miliony 250 tisíc včetně vnitřního vybavení,“ doplnil. První děti tam přijdou už letos v září.

Školka bude mít plnohodnotné sídlo i za méně peněz

Takzvaná kontejnerová školka poskládaná z předem vyrobených modulů, které je možné opětovně rozložit či přemístit, rozhodně není jen provizorním řešením. „Modulární stavba včetně přípravy základů a modulů na výrobní lince trvá zhruba 14 dní. Přesto může mít i lepší technické parametry než cihlová či betonová stavba,“ řekl Petr Chval z firmy Koma Modular Constructions, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Montáž modulární školky v Brně-Ořešíně (zdroj: ČT24)

Výstavbu školky, díky které vzniknou minimálně tři nová pracovní místa pro ředitelku, učitelku a technického pracovníka, podpořil brněnský magistrát. „Od města jsme dostali dotaci 3,5 milionu korun na stavbu a dalších 100 tisíc na vnitřní vybavení. Zbytek dofinancováváme z rozpočtu městské části,“ uvedl starosta.

Nápad na vybudování modulární školky nadchl také náměstkyni brněnského primátora Janu Bohuňovskou (ODS). „Je to rychlé řešení, které navíc v budoucnu může najít i jiné uplatnění, pokud by znovu došlo k úbytku dětí,“ tvrdí Bohuňovská. Připustila, že podobným způsobem by mohly vzniknout další školky i v jiných částech Brna.

Modulární systémy jsou v posledních letech stále oblíbenější. V zahraničí se tak běžně staví školy, nemocnice, ale třeba i vězení. Stavbu lze kdykoliv přestavit, navýšit o další patro nebo i přemístit, navíc je odolná vůči vlhkosti. U nás však tyto systémy zatím nejsou příliš rozšířené, ve většině lidí podle stavbařů budí dojem neplnohodnotných, provizorních řešení. To by se ale brzy mohlo změnit, věří také Petr Chval.

Vydáno pod