Funkcionalistická kavárna Era se dočkala otevření

Brno – Po několikaměsíčním zpoždění otevřela nově opravená funkcionalistická kavárna Era v brněnské čtvrti Černá Pole. Stylový podnik, který navazuje na tradici brněnského kavárenství první republiky, zatím funguje ve zkušebním provozu. Návštěvníci kavárny si budou připadat jako ve dvacátých letech minulého století. Stejná fasáda, totožné sytě modré monolitické schodiště a nábytek, jaký zdobil interiér kavárny před osmdesáti lety. V horním patře vily budou mít návštěvníci možnost navštívit galerii architekta Josefa Kranze, který budovu navrhl. Vila, která společně s vilou Tugendhat patří mezi nejvýznamnější památky funkcionalismu, se oprav dočkala až po desetiletích chátrání.

O rekonstrukci kavárny se zasloužilo občanské sdružení Studio 19, které na opravu získalo získalo z evropských fondů více než 12 milionů korun. A nakonec se stane i provozovatelem kavárny, restaurace i galerie.

Stavební práce se zdržely skoro o rok, podle původních plánů měla být kavárna otevřena od loňského jara. „Jsme pyšní na to, že se podařilo obnovit autentický vzhled Ery,“ dodal architekt a autor projektu oprav Jan Velek. Zdržení způsobily přísné požadavky památkářů, kteří po celou dobu rekonstrukce dohlíželi na dodržení původních postupů i technologií. Velmi náročná a zdlouhavá byla zejména výměna padajících stropů. K neplánovanému zdržení přispělo kromě stavebních komplikací i to, že peníze z Evropské unie dorazily později, než Studio 19 počítalo. 

No comment: Kavárna Era zahájila zkušební provoz (zdroj: ČT24)

Historie kavárny Era

Kavárna Era vznikla v letech 1927 až 1928 podle projektu Josefa Kranze a je označována za vrcholné dílo brněnského funkcionalismu. Do dvoupodlažního objektu s předzahrádkou se vešlo 240 hostů. Svému účelu jako objekt Restaurací a jídelen přestala sloužit v roce 1978. Do opuštěného objektu umístila tehdejší Vysoká škola zemědělská sklady skript a učebny.

V roce 1991 objekt získali v restituci potomci bývalých majitelů. Restituent Karel Matocha v roce 1997 tvrdil, že kavárnu zprovozní. Nakonec ji ale prodal Luboši Ptáčkovi. V době prodeje byl objekt velmi zchátralý, stropní konstrukce byly zničeny přetížením. Zdivo bylo promočené, kovové části zkorodované. Vilu má od roku 2008 v pronájmu občanské sdružení Studio 19, které zajistilo financování oprav z evropských dotací.