Majitel domu v Jaselské ulici načerno staví, tvrdí pravý opak

Brno - Praxe stavět načerno a pak si dodatečně vyřídit stavební povolení se nevyhýbá ani Brnu. Stavebníci porušující zákon si ji osvojili velmi rychle a využívají jí, co to dá. Stejně jako Ali Ezzati, který si na jedné z nejatraktivnějších ulic v Brně postavil na památkově chráněném domě „černou“ půdní vestavbu a v atriu domu vykácel vzrostlé staleté stromy pro budoucí stavbu neznámo čeho. Od stavebního úřadu sice dostal už dvakrát pokutu, ale přiliš se tím netrápí, proti jejímu placení se odvolal a tváří se, že o nic nejde.

A tak není divu, že neměl problém tvrdit, že má vše v pořádku, i štábu České televize. „Tady žádné nepovolené stavby nejsou a informace, že chci na dvoře domu postavit parkoviště, jsou jen dezinformací nájemníků domu,“ prohlásil dnes sebevědomě Ali Ezzati.

Jenže nájemníci si pro jistotu pořídili fotodokumentaci. Podle ní se Ezzati nezdráhal při svých nezákonných úpravách v dvorním traktu domu do země zahrnout nebezpečný odpad, jako je stavební suť a plasty, které se v České republice musí vyvážet na skládku. „Protože jsme měli důkaz, obrátili jsme se na stavební policii. Majitel totiž na dvoře vykácel vzrostlé letité stromy a začal se stavbou,“ popsal jeden z nájemníků domu Yvory Rodriguez.

Se svými důkazy se obrátil na stavební policii, která na místo přijela. „Mohu potvrdit, že jsme zjistili a potvrdili skutečně to, co nám nájemníci oznámili. Se zjištěními jsme šli na stavební úřad městské části, kde jsme je předložili. Tím ale naše pravomoc končí a teď je na řadě stavební úřad,“ popsala mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančíková.

Zástupci stavebního úřadu Brno-střed se byli na místo dvakrát podívat a hovořili i s majitelem domu panem Ezzatim. Jejich výsledek je jednoznačný. „Vzhledem k rozsahu činností na ně musí mít stavební povolení, které nemá. Proto jsme zahájili řízení o odstranění stavby,“ uvedl mluvčí brněnské městské části Roman Burián.

Majitel domu ale nemusel odstranit ani jedinou cihlu z druhé načerno postavené stavby - půdní nástavby. Za ni dostal od stavebního úřadu městské části Brno-střed dvakrát pouze pokutu v celkové hodnotě 450 korun. Tu však nezaplatil, protože se proti oběma odvolal. A dodatečně se snaží ve spolupráci s památkáři získat na stavbu stavební povolení.

Vydáno pod