Kauza studentů architektury se táhne dvacet let, teď kvůli soudcům

Olomouc, Brno - Vrchní soud v Olomouci má za sebou neobvyklé rozhodnutí. Zabýval se námitkou podjatosti, kterou sami na sebe podali tři členové odvolacího senátu brněnského krajského soudu. Důvodem byla jejich komunistická minulost a fakt, že se měli zabývat případem omluvy komunistické funkcionáře a tehdejšího padegoga Jana Snášela, kterého před téměř jednadvaceti lety, v době sametové revoluce, tři studenti architektury označili za demagoga a kariéristu. A tak se kvůli soudcům celý případ opět protáhl.

Tři studenti chodí k soudním jednáním už dvacet let a případ stále není u konce. Aktuálně čekají na další z nezpočtu soudních stání jen proto, že se tři soudci - bývalí komunisté - rozhodli sami sebe z případu vyloučit kvůli své případné podjatosti. Tento jejich návrh tak musel posoudit Vrchní soud v Olomouci, který vydal jasný, zatím ovšem neoficiální verdikt: Soudci podjatí nejsou a tak se mohou pustit do práce.

Celý případ, v němž si studenti získali sympatie veřejnosti,  je o to absurdnější, že se soudci rozhodli vyloučit až poté, co už v případě sedmkrát rozhodli. Vždy v neprospěch mladých architektů, kterým nařídili, aby se Snášelovi omluvili. A tak se nabízí otázka, zda už prostě nechtějí mít od stále bojujících studentů, z nichž se mezitím stali čtyřicátníci, jenom pokoj.

Advokát studentů Jaroslav Brož je z jednání tří soudců rozhořčen. „Pokud měli pochybnosti o své podjatosti, proč už se nevyloučili dávno. Vybrali si, co budou rozhodovat, a to považuji za akt libovůle,“ prohlásil právník, který chce podat další námitku a případně se obrátit i na Ústavní soud. Podle něj se soudci chtěli kauzy zbavit. To jim ale rozsudek Vrchního soudu neumožnil. Verdikt v absurdní kauze je tak v nedohlednu.

Ústavní soud dnes znovu projedná okolnosti ojedinělého sporu bývalého vysokoškolského učitele a komunistického funkcionáře Jana Snášela a tří někdejších studentů architektury, kteří jej v listopadu 1989 označili za kariéristu a demagoga. Snášel po Jiřím Slezákovi, Martinu Laštovičkovi a Zdeňku Hirnšalovi žádá omluvu. Spor se vleče již od začátku 90. let.
Zdroj: ČT24