Občané znovu zažalují ministerstvo kvůli Královopolským tunelům

Brno - Po marné snaze domluvit se na úpravách zabezpečení proti hluku kolem budoucích Královopolských tunelů se rozhodlo občanské sdružení Velký městský okruh (VMO) opět obrátit na soud. Nelíbí se jim, že v novém stavebním povolení, které vydalo ministerstvo dopravy před měsícem, je podmínka, podle níž se mají protihluková opatření řešit až po dokončení stavby. To je podle nich nepřijatelné, protože v tu dobu ještě nebudou zpřísněny hlukové limity, jak plánuje ministerstvo zdravotnictví. Jejich snaha ochránit místní tak vyjde podle (VMO) naprázdno.

„Ani s ministerstvem dopravy, ani s Ředitelstvím silnic a dálnic jsme nebyli schopni dohodnout se na dalších úpravách protihlukových opatření ve prospěch lidí, kteří budou u Královopolských tunelů žít. Proto jsme se rozhodli podat znovu soudní žalobu,“ uvedl Karel Štěpaník, mluvčí občanského sdružení Velkého městské okruhu.

Sdružení podle něj nechce nic jiného, než co chtělo vždycky. Doplnit projektovou dokumentaci o lepší protihluková opatření. „Celkem by šlo o čtyři tisíce metrů protihlukových stěn navíc za celkovou cenu dvacet milionů korun,“ vysvětlil Štěpaník.

Karel Štěpaník k podání nové žaloby proti stavbě Královopolských tunelů (zdroj: ČT24)

Podle sdružení je jejich návrh vzhledem k celkové ceně stavby - 12 miliard - minimální. „Je to skutečně malý požadavek, který pomůže mnoha lidem,“ dodal Štěpaník, který doufá, že soud o jejich žalobě rozhodne co nejdříve.
Přitom právě kvůli první žalobě, o níž rozhodoval soud čtyři roky, byla stavba na tři měsíce zastavena. Ministerstvo tak dalo zapravdu občanskému sdružení, podle kterého ministerstvo dopravy nedostatečně zdůvodnilo zamítavé stanovisko vůči námitkám lidí proti přílišnému hluku ze stavby. Po vydání nového stavebního povolení však vyhovělo občanům jen častečně.

Stavba se tak může znovu zastavit. Pokud k tomu však nedojde, měla by být podle prvních odhadů spuštěna příští rok v červnu.