Brňané dnes podepisují petici. Nesouhlasí s odsunem nádraží

Brno - Občanská koalice Nádraží v centru dnes nabízí Brňanům k podpisu petici, která vedení města a kraje vybízí k zachování hlavního nádraží na stávajícím místě. Jihomoravský kraj nyní projednává podobu územního plánu, který počítá se stavbou nového nádraží dále od centra města. Občanské koalice potřebuje získat alespoň 500 podpisů, aby na jednání o územním plánu mohla vystupovat jako tzv. zástupce veřejnosti.

„Nádraží v centru je výhodné, všechno je tu blízko. Taky se mi zdá, že lidé jsou na to takhle zvyklí. Nová verze nádraží se mi nezdá tak výhodná,“ řekla Jitka Cimlerová, která dnes petici podepsala. Souhlasí s ní i František Karbala. „Jsem sice ze Svitav, ale do Brna jezdím velmi často. Z centra se dostanu kamkoliv potřebuji, i když Brno moc nezdám. Těžko si jako starší člověk budu orientovat někde na periferii,“ dodal.

Odpůrcům stavby nového nádraží se nelíbí zhoršení dostupnosti železnice z centra Brna, ale také její cena. Podle koalice bude obří železniční stavba tak drahá, že nebude možné na ni získat peníze z Evropské unie. „Projekt nesplňuje základní podmínky pro přidělení dotace,“ uvedl v tiskové zprávě za koalici Jan Toufar.

Anketa mezi lidmi, kteří podepsali petici. Proč chtějí nádraží v centru? (zdroj: ČT24)

Podobu nového krajského územního plánu kraj nejprve projednává s veřejností. Krajská vládnoucí koalice přestavbu železničního uzlu a odsun hlavního nádraží z centra prosazuje. Podle radního Macka je přesun nádraží na jih vhodný proto, že nový územní plán počítá s rozvojem Brna právě tímto směrem. Když se hlavní nádraží posune o necelý kilometr na jih, bude podle Macka stále na okraji širšího centra. Polohu označil za výhodnou pro Brňany i dojíždějící.

Pokud nový územní plán zastupitelé v červnu schválí, začne platit od července.

Petice proti odsunu nádraží z centra Brna
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod